30.01.2024 ob 11:13
Deli članek
Zelko je izboljšal trenuten položaj na lestvici

Adelaide  (MOREL) - Po predzadnjem dnevu svetovnega prvenstva v razredu ilca 7, ki se končuje v avstralski Adelaidi je slovenski jadralec Žan Luka Zelko  ostal drugi v srebrni skupini in je trenutno uvrščen na skupno  53. mesto. V prvi regati dneva je bil 16., v drugi pa je zmagal in zbral 119 točk.

V skupnem vodstve je še naprej  aktualni olimpijski prvak Matt Wearn iz Avstralije. V srebrni skupini je vodstvu ostal Španec Joaquin Blanco Albalat (101).

"Danes je bila bomba, 25 do 30 vozlov hitrosti vetra in smo imeli ter zato naporen dan. V prvi regati sem se držal zastavljenega načrta na startu. Na žalost je bila leva stran regatnega polja toliko boljša, da mi na sredini ni uspel boj za prvo peterico. Po lepem startu sem dobil dodatno samozavest in mi je malo zmanjkalo za preboj v petnajsterico," je povedal Zelko.

"V drugem plovu sem šel na polno. Startal sem agresivno in z odličnim pospeševanjem sem bil takoj v vodilni skupini. Ves čas sem jadral med prvo trojico in na koncu sem zasluženo prvi prečkal ciljno črto. Uspelo mi je prvič zmagati v regati na SP. Na žalost v srebrni skupini, a vsaka zmaga šteje in ta mi vliva še več upanja za prihajajoče EP," je še dodal Zelko, ki je z izpadom v srebrno skupino izgubil možnost  za olimpijsko normo, ko je za las zgrešil zlato skupino. Kvoto si bo skušal prijadrati na EP v Atenah v drugi polovici naslednjega meseca. To je sporočila Jakica Jesih, predstavnica za odnose z javnostmi Jadralne zveze Slovenije. (konec)