07.06.2023 ob 21:50
Deli članek
Znani igralci za tekmi proti Finski in Danski

Brdo pri Kranju (MOREL)- Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na prihodnjih dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na evropskem prvenstvu 2024 proti Finski in Danski. Na seznamu so tudi vratar Aljaž Ivačič, branilec Erik Janža in napadalec Jan Mlakar. Slovenci so se že danes zbrali na Brdu pri Kranju, med temi pričakovano ni vratarja in kapetana Jana Oblaka zaradi poškodbe, tako da bo Kek na tekmah izbiral med Vidom Belcem, Matevžem Vidovškom in Ivačičem. Ni niti Andresa Vombergarja, namesto njega je vpoklic dobil Mlakar.

"Izziv je ogromen. Čakata nas ekipi, najvišje rangirani v skupini in po logiki tako tudi favoritinji. Ampak igra se za to, da se to ruši. Na seznamu ni Oblaka, ki mu želim čim prejšnje okrevanje. Tako bomo brez pomembnega člana ekipe, vendar imajo vsi poklicani popolno zaupanje. Prepričan sem, da bo vsak od nas dal vse, kar je v tem trenutku sposoben, in verjamem, da bo to dovolj za nove pozitivne rezultate," je dejal Kek.

"Ivačiča so po dogovoru prej spustili iz kluba tudi zaradi časovne razlike, imamo pa kar nekaj napadalcev v dobri formi. Janža pa bi bil že prej zraven, a ga zaradi poškodbe reber ni bilo, zdaj pa je popolnoma zasluženo tukaj glede na njegove igre na Poljskem," je o novincih in povratnikih v ekipo povedal selektor, ni pa razkril, kdo bo kapetan namesto Oblaka.

V napadu so nekaj skrbi povzročile zdravstvene težave Benjamina Šeška. "Poškodba je takšna, da je treba biti pazljiv. Je hematom, o katerem moramo razmišljati. Naša zdravniška služba bo naredila vse, da Benija pripravi. Ko vidiš njegovo željo, ga moraš kar malo ustavljati. Kaže sicer dobro za obe tekmi, je pa treba biti pazljiv. Ta teden bo verjetno vadil po prilagojenem programu," je pojasnil Kek.

Danska je trenutno 19. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Finska 56., Slovenija pa 59. Slednja se z Dansko ni merila od leta 2008, ko je na prijateljski tekmi izgubila z 1:2, pred tem pa je izgubila tudi preostale tri dvoboje - brez doseženega gola. S Finci pa so se Slovenci merili dvakrat, in sicer 2013 na prijateljski tekmi (0:2) in 1999 prav tako na prijateljskem obračunu (1:1).

Razprodana tekma s Finsko, ki je po Kekovih besedah zelo motivirana in premalo cenjena glede na kakovost in izide, bo 16. junija ob 18. uri v Helsinkih. "Finska Igra dober, lep, agresiven, hiter nogomet. Tehnično in taktično je ekipa, ki je pripravljena na najvišji ravni," je med drugim ob prvem tekmecu povedal Kek.

Z Dansko, za katero je na voljo le še 500 vstopnic, pa se bo Slovenija merila 19. junija ob 20.45 v Stožicah. Po dveh krogih v skupini H vodi prav slovenska vrsta, ki ima šest točk po zmagah proti Kazahstanu in San Marinu, po tri točke imajo Danska, Severna Irska, Kazahstan in Finska, San Marino pa je še brez točk. To so sporočili NZS. (konec)