22.04.2024 ob 19:58
Deli članek

Braunau  (MOREL/FoNet) - Štiri Nemce so priprli, ker so v Avstriji postavili v spomin bele vrtnice pred rojstno hišo nacističnega voditelja na Adolfa Hitlerja. Hitler se je rodil 20. aprila 1889 v Braunauu in po burnih razpravah o tem, kaj storiti z rojstno hišo nacifašističnega voditelja, so se oktobra lani odločili, da jo spremenijo v policijsko postajo, da ne bi postala romarski kraj.

Dva para iz Bavarske sta v soboto, na obletnico Hitlerjevega rojstva, obiskala hišo, kjer sta pozirala za slike in položila bele vrtnice, ena ženska pa je izvedla nacistični pozdrav, je sporočila policija, ki jo je povzel Politico.

Odpeljali so jih na policijsko postajo na zaslišanje, kjer je ženska trdila, da ni mislila resno, ko je izvedla nacistični pozdrav, policija pa je povedala, da je na njenem telefonu odkrila, da si je z drugimi somišljeniki izmenjevala sporočila in fotografije v zvezi z nacisti in  obiskom Hitlerjeve rojstne hiše. Vse štiri osebe bodo ovadili tožilstvu zaradi suma kršitve avstrijske zakonodaje, ki prepoveduje izobešanje nacističnih simbolov, je sporočila policija. Vsako leto v tem času policija okrepi patrulje okoli Hitlerjeve rojstne hiše, da bi preprečila zbiranje neonacistov. (konec)