09.07.2024 ob 15:47
Deli članek
Borrell odpotuje v Washington, da bi okrepil evroatlantsko sodelovanje 

Jospeh Borrell/foto FoNet

Bruselj (MOREL)- Visoki predstavnik/podpredsednik Josep  Borrell  bo od danes do 11. julija v Washingtonu,  kjer bo sodeloval na vrhu Nata, skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. V imenu predsednice Evropske komisije Ursule von der  Leyen se bo vrha udeležil tudi visoki predstavnik/podpredsednik  Borrell . 

Vrh je priložnost za okrepitev strateškega partnerstva med EU in Natom v okviru potekajoče ruske agresije proti Ukrajini ter za krepitev odnosov z globalnimi partnerji, tudi v indo-pacifiški regiji. Danes se bo visoki predstavnik/podpredsednik  Borrell  udeležil spominskega dogodka ob 75. obletnici Organizacije Severnoatlantske pogodbe. Imel bo tudi osrednji govor na EU Defence night , kjer se bodo zbrali različni deležniki iz obrambne industrije. 

Jutri se bo udeležil večerje, ki jo v Beli hiši gosti predsednik ZDA Joe Biden. Visoki predstavnik/podpredsednik  Borrell  bo 11. julija skupaj z indo-pacifiškimi partnerji sodeloval na vrhunskem zasedanju, osredotočenem na varnostne izzive v evroatlantskih in indo-pacifiških regijah. Pripombe na pragu bo podal ob pribl. 8:00 EST. Istega dne bo visoka predstavnica govorila na  javnem forumu Nata. Visoki predstavnik  Borrell  bo imel tudi dvostranska srečanja z zaveznicami in partnericami, ki sodelujejo na vrhu. To so sporočili iz evopske komisije. (konec)