12.02.2024 ob 13:36
Deli članek
Da so osvobodili dva talca, so Izraelci pobili 67 Palestincev

Gaza (MOREL/FoNet) - Izrael je danes sporočil, da je med zračnimi napadoi osvobodil dva izraelsko-argentinska talca v Rafi, v katerih je bilo - po navedbah lokalnih zdravstvenih uradnikov v Gazi - ubitih 67 Palestincev, več deset pa ranjenih. ki je zadnje zatočišče za okoli milijon razseljenih civilistov, poročajo agencije.

Izraelske sile so danes zgodaj rešile dva talca z vdorom v močno zastraženo stanovanje na južnem območju Gaze v dramatičnem napadu, ki pomeni majhen, a simbolično pomemben uspeh za Izrael, je poročal AP. "Dolgo smo delali na tej operaciji. Čakali smo na prave pogoje," je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske podpolkovnik Richard Hecht, je poročal Reuters.

Po navedbah palestinskih virov na okupiranem ozemlju je bilo v operaciji ubitih najmanj 67 Palestincev, vključno z ženskami in otroki. Dva moška je Hamas ugrabil iz kibuca Nir Yitzhak 7. oktobra, je rešila vojska,od približno 250 ljudi, za katere Izrael pravi, da so jih ugrabili med napadom skrajnežev. To je bil tudi povod, ki je sprožil izraelsko vojaško operacijo v Gazi.

V Rafo, mesto na južnem robu Gaze, se je zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev, ki so bežali pred spopadi, za katere Izrael pravi, da je to operacija za osvoboditev  talcev in izkoreninjenje militantov Hamasa. Izraelski premier Benjamin Netanjahu vztraja, da bo trajen vojaški pritisk osvobodil talce, čeprav so drugi najvišji uradniki temu nasprotovali, češ da je dogovor edini način za zagotovitev njihove izpustitve. 

Izrael je Rafo označil za zadnjo preostalo trdnjavo Hamasa v Gazi in namignil, da bi lahko njegova kopenska ofenziva kmalu ciljala na gosto naseljeno mesto. Bela hiša je v nedeljo sporočila, da je predsednik Joseph Biden opozoril Netanjahuja, da Izrael ne bi smel izvesti vojaške operacije proti Hamasu v Rafi brez "verodostojnega in izvedljivega" načrta za zaščito civilistov. (konec)