12.02.2024 ob 21:15
Deli članek
Gazi se obeta katastrofa zaradi izraelske morije

Izraelska morija se bo nadaljevala/ foto FoNet/AP

Ženeva (MOREL/FoNet) - Humanitarna organizacija Zdravniki brez meja je danes posvarila, da bi izraelski kopenski napad na Rafo na jugu Gaze privedel do katastrofe, je poročala Anadolija.

"Izraelska kopenska ofenziva na Rafo bi bila katastrofalna in se ne sme nadaljevati. Ker se bombardiranje območja nadaljuje, se več kot milijon ljudi, od katerih mnogi živijo v šotorih in improviziranih zavetiščih, zdaj sooča z dramatičnim stopnjevanjem tega pokola, je dejala generalna direktorica Médecins Sans Frontières Meinie Nikolai. Poudarila je, da nikjer na območju Gaze ni varno, zaradi prisilnega razseljevanja pa so ljudje morali zbežati v Rafo, kjer so ujeti na majhnem območju in nimajo kam iti. »Vse to se dogaja pred očmi svetovnih voditeljev. Zdaj je postalo skoraj nemogoče delati v Gazi, vse naše poskuse, da bi zagotovili pomoč Palestincem, so spodkopale izraelske sovražnosti,« je dejala Nikolajeva. Izraelsko vlado je pozvala, "naj takoj ustavi ofenzivo, vse vlade, ki jo podpirajo, vključno z Združenimi državami Amerike, pa naj sprejmejo konkretne ukrepe za dosego popolne in trajne prekinitve ognja".

Meddržavno sodišče je 26. januarja razsodilo o tožbi Južne Afrike zarad izraelskega genocida, da se mora Izrael vzdržati vseh dejanj, povezanih z ubijanjem, napadi in uničenjem prebivalcev Gaze, ter sprejeti vse ukrepe za preprečitev genocida. (konec)