09.07.2024 ob 14:46
Deli članek
Golob, Šarec in Fajonova na vojaških počitnicah v Washingtonu

Tanja Fajon ne bo uživala v damen programu

Washington (MOREL)- Predsednik vlade  Robert Golob, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter minister za obrambo Marjan Šarec se mudijo  na vrhu zveze Nato v Washingtonu. Vrh zveze Nato bo potekal od 9. do 11. julija 2024 v prestolnici ZDA. Vrh Nata letos poteka v znamenju obeležitve 75. obletnice zavezništva, kot tudi njegovih ključnih dosežkov in sedanjih ter bodočih izzivov. V zvezi s tem bodo voditelji zavezniških držav sprejeli posebno deklaracijo, na vrhu pa bo prvič kot polnopravna članica sodelovala tudi Švedska. Letošnji vrh je prav tako zadnji za generalnega sekretarja Jensa Stoltenberga, ki ga bo oktobra letos nasledil Mark Rutte. Vrh bo osredotočen na tri ključna zasedanja: format zaveznic s poudarkom na odvračanju in obrambi,  indo-pacifiško partnerstvo  ter zasedanje v formatu Severnoatlantski svet – Ukrajina.
Vrh se pričenja s slovesnostjo ob 75. obletnici zavezništva. Ta bo potekala v avditoriju Andrew W. Mellon, kjer so 4. aprila 1949 Severnoatlantsko pogodbo podpisale Belgija, Kanada, Danska, Francija, Islandija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike. Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden bo drugi dan vrha v Beli hiši s soprogo Jill Biden gostil sprejem in večerjo za voditelje vseh partnerskih držav zveze Nato, ob udeležbi visokega predstavnika EU za zunanje zadeve in varnostno politiko. Premier Golob se bo ob robu vrha sestal tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom in predsednikom Republike Finske Alexandrom Stubbom.
Slovenska delegacija se bo udeležila zasedanja Severnoatlantskega sveta, zasedanja Severnoatlantskega sveta z Indo-pacifiškimi partnerji in EU ter zasedanja Severnoatlantskega sveta – Ukrajina. Za slovensko delegacijo in predstavnike gospodarske, politične in kulturne skupnosti v Združenih državah Amerike bo poseben sprejem priredil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu Iztok Mirošič. Vzporedni program predvideva srečanja na ravni zunanjih in obrambnih ministrov, potekalo bo tudi več stranskih dogodkov in Nato javni forum.
Slovenska zunanja ministrica bo med drugim nastopila na posebni razpravi na temo žensk, miru in varnosti, kot tudi na dogodku v okviru javnega foruma Nato na temo hibridnih groženj. Minister za obrambo Marjan Šarec bo ob robu Vrha zveze Nato v Washingtonu položil venec k spomeniku neznanemu vojaku na pokopališču Arlington. Ministrstvo za obrambo pa se bo udeležilo obrambno-industrijskega foruma v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice. 
V ospredju vrha bo krepitev odnosov z Ukrajino, v luči ruske agresije proti tej državi. V okviru zasedanja Severnoatlantskega sveta – Ukrajina bo sprejeta skupna izjava, ki bo izpostavila dolgoročno zavezniško podporo državi. Voditelji bodo sprejeli tudi zavezo o obrabni industriji s ciljem pospešitve razvoja zavezniških kapacitet. Cilj zasedanja je pospešitev političnega dialoga in praktičnega sodelovanja.
Vrh bo naslovil tudi vprašanje vse večje povezanosti med evro-atlantsko in indo-pacifiško regijo. Ob udeležbi EU bo tako potekalo srečanje z voditelji štirih partnerskih držav – Japonske, Avstralije, Republike Koreje in Nove Zelandije. Zavezniški voditelji pa bodo tudi potrdili novi akcijski načrt za okrepitev strateškega pristopa zavezništva do t. i. južne soseščine. Slednji predvideva okrepitev političnega dialoga in poglobitev praktičnega sodelovanja z bližnjevzhodnimi in severnoafriškimi državami.
Ob robu vrha voditeljev članic zveze Nato v Washingtonu bo tako kot lani vzporedno potekal tudi damski program. Gostiteljica obeh dni je prva dama Združenih držav Amerike Jill Biden. Partnerica slovenskega premierja Tina Gaber si bo v družbi soprog in soprogov ter partneric in partnerjev voditeljev in voditeljic držav članic zveze Nato prvi dan ogledala Narodni muzej ameriške zgodovine, drugi dan pa si bodo ogledali Camp David, vojaško oporišče, kjer predsedniki Združenih držav Amerike gostijo državniške obiske na najvišji ravni. Premier Robert Golob in Tina Gaber se bosta skupaj udeležila slovesnosti ob 75. obletnici zavezništva, sprejema in večerje v Beli hiši ter sprejema na veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu. 

To so sporočili iz kabineta predsednika vlade. (konec)