11.02.2024 ob 20:51
Deli članek
Kastracija obsojenih pedofilov

Anatananarivo  (MOREL/FoNet) - Parlament Madagaskarja je sprejel zakon, ki dovoljuje kemično, v nekaterih primerih pa tudi kirurško kastracijo obsojenih zaradi posilstva mladoletnikov, je poročal Associated Press.

Skupščina 28-milijonske otoške države v Indijskem oceanu je zakon potrdila 2. februarja, senat pa prejšnji teden. Zdaj ga mora potrditi še višje ustavno sodišče, da bi začel veljati, pa ga mora podpisati še predsednik države Andri Radžoelina. Minister za pravosodje Landi Mbolatiana Randriamanantenasoa je izjavil, da je to nujna poteza zaradi naraščajočega števila primerov posilstev otrok.

V letu 2023 so zabeležili 600 primerov posilstev mladoletnih oseb, samo januarja letos pa 133 primerov, je poročal Radio Free Europe. Zakon določa, da se kirurška kastracija izreče tistim, ki so spoznani za krive posilstva otroka, mlajšega od 10 let. Primeri posilstva otrok, starih od 10 do 13 let, bodo kaznovani z eno od dveh možnosti, posilstva mladoletnikov, starih od 14 do 17 let, pa s kemično kastracijo. Storilcem poleg kastracije grozi zaporna kazen, lahko tudi dosmrtna ječa. Kemična kastracija je uporaba zdravil, ki zavirajo hormone in zmanjšujejo spolno željo, je reverzibilna, če prekinejo terapijo, medtem ko je kirurška kastracija trajna. Amnesty International je novi zakon kritizirala kot "nehumano in ponižujoče ravnanje", ki ni v skladu z zakoni Madagaskarja. Kljub kritikam se nekateri aktivisti na Madagaskarju strinjajo s spremembami zakona, saj do zdaj nič drugega ni delovalo. (konec)