12.02.2024 ob 21:55
Deli članek
Letos bo humanitarna pomoč potrebovalo skoraj 300 milijonov ljudi

Janez Lenarčič

Bruselj (MOREL)-  Ob napovedih, da naj bi letos humanitarna pomoč potrebovala skoraj 300 milijonov ljudi, EU ponovno krepi svojo zavezo podpreti najbolj ranljivo prebivalstvo po svetu. Evropska komisija je zato sprejela začetni letošnji letni proračun za humanitarno pomoč v vrednosti več kot 1,8 milijarde evrov. Vrzel med humanitarnimi potrebami in razpoložljivimi viri se še naprej razlikuje, pri čemer k velikim potrebam po financiranju prispevajo naraščajoči konflikti in poglabljajoča se podnebna kriza. Leta 2023 je bila v financiranju rekordna, saj ni bilo zagotovljenih niti 40 odstotkov potrebnih 56,7 milijarde dolarjev.

» Še naprej bomo mobilizirali mednarodno skupnost, da bi skupaj zapolnili to zaskrbljujočo vrzel v financiranju. Hkrati bomo še naprej proaktivno prispevali h krepitvi medsektorskega sodelovanja, zlasti z razvojnimi akterji, da bi se okrepili lokalno Zaščita ter tako ljudem v stiski zagotovila rešitev in čim več ljudem omogočili, da se otresejo odvisnosti od pomoči. Lani je EU naredila pomemben korak v to smer, saj je določila prostovoljni cilj BND, ki ga bodo naše države članice namenile humanitarni pomoči. Vendar Evropa ne more sama prevzeti te skupne odgovornosti na svetovni ravni. Leta 2023 je več kot 91 % prispevkov prispevalo le 20 donatorjev, med katerimi je tri največ, vključno z Evropsko komisijo, zagotovilo 58 % globalnih humanitarnih sredstev. To je nevzdržno. Zato je bistveno, da mednarodna skupnost najde bolj uravnotežen način financiranja humanitarne pomoči v skladu z zmogljivostmi vsake posamezne države, « je podrobneje pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič .

Evropska komisija od leta 1992 zagotavlja humanitarno pomoč, ki vsako leto doseže milijon ljudi v več kot 110 državah po vsem svetu. Pomoč zagotavljajo partnerske humanitarne organizacije, kot so evropske humanitarne nevladne organizacije, mednarodne organizacije (vključno z agencijami ZN) in specializirane agencije v državah članicah. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)