10.06.2024 ob 15:42
Deli članek
Minister Han ta teden na obisku v Srbiji

Matjaš Han

Ljubljana (MOREL) - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han  se bo v sredo in četrtek mudil na uradnem obisku v Srbiji. Namen obiska ministra Hana je krepitev bilateralnega gospodarskega sodelovanja z Republiko Srbijo, ki je za Slovenijo izjemno pomembno z vidika trgovinske in storitvene menjave in investicijskih vlaganj, ter podpore slovenskim podjetjem pri njihovem delovanju na trgih regije Zahodnega Balkana. Minister se bo v okviru obiska srečal z visokimi predstavniki Republike Srbije, in sicer predvidoma s predstavniki srbske vlade – ministrico za gospodarstvo Adrijano Mesarović, ministrom za notranjo in zunanjo trgovino Tomislavom Momirovićem, ministrom za šport Zoranom Gajićem ter ministrom za turizem in mlade Huseinom Memićem.

Kot uvodni govorec se bo udeležil slavnostne uradne otvoritve Inovacijskega centra za pametno proizvodnjo (SMIC) na Univerzi v Novem Sadu, ki je rezultat prve faze projekta razvojne pomoči, ki ga Slovenija izvaja v Srbiji v sodelovanju z Organizacijo ZN za industrijski razvoj (UNIDO). Opravil bo tudi pogovor z namestnikom generalnega direktorja in generalnim direktorjem Direktorata za tehnično sodelovanje in trajnostni industrijski razvoj UNIDO Ciyongom Zoujem. V okviru obiska bo minister Han sodeloval tudi na poslovni konferenci v organizaciji Gospodarskih zbornic Slovenije in Srbije na temo problematike regionalne prometne infrastrukture in postopkovne pretočnosti transporta blaga na trgih v regiji Zahodnega Balkana. Srečal pa se bo tudi s predstavniki slovenskih podjetij, ki delujejo v Srbiji. Delovni obisk bo zaključil z državnim sprejemom ob Dnevu državnosti Slovenije, kjer bo nastopil kot slavnostni govorec.

Gospodarsko sodelovanje s Srbijo temelji na zgodovinsko podobnih temeljih. Srbija ostaja najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v regiji JV Evrope. V letu 2023 je Srbija zasedala 11. mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Slovenije. Blagovna menjava presega 2 milijardi evrov, povečuje se obseg storitvene menjave in investicij. Srbija je druga država po obsegu slovenskih neposrednih investicij v tujini. Med tujimi naložbeniki v Srbiji zaseda Slovenija 7. mesto. Slovenija se zavzema za nadaljnjo krepitev investicijskih vlaganj, kot tudi za uravnoteženje vzajemnih investicij, ki so eden izmed ključnih elementov gospodarskega sodelovanja. V Srbiji je registriranih preko 1.500 slovenskih podjetij, podjetja s slovenskim kapitalom pa zaposlujejo več kot 20.000 ljudi.

V luči dobrih, intenzivnih in raznolikih gospodarskih odnosov Slovenija prepoznava številne neizkoriščene možnosti za krepitev sodelovanja, zlasti na področjih upravljanja z odpadki in odpadnimi vodami, komunalne infrastrukture in varovanje okolja, krožnega gospodarstva, obnovljivih virov energije, IKT s prioritetami na področju digitalizacije javne uprave, trajnostnega razvoja, gradnje železnic, biotehnologije in umetne inteligence. To so sporočili iz ministrstva za gospodarstvo. (konec)