03.04.2024 ob 21:35
Deli članek
Morilci v Izraelu naj bi odšli na volitve?!

Uničevanje/foto FoNet/AP

Tel Aviv (MOREL/FoNet) - Minister v izraelskem vojnem kabinetu Benny Gantz, glavni politični tekmec premierja Benjamina Netanjahuja, je na današnji novinarski konferenci zahteval izvedbo parlamentarnih volitev septembra. Da bomo ostali enotni in uspeli pri nalogah, ki so pred nami, mora javnost vedeti, da jo bomo kmalu ponovno prosili za zaupanje, da ne bomo zanemarili katastrofe 7. oktobra, niti dogajanja pred njo, je po poročanju CNN dejal Gantz.

Dejal je, da je o svoji zahtevi obvestil Netanjahuja, vendar ni želel povedati, ali bo zapustil vojni kabinet, če ga bo premier zavrnil. Nekoliko pozneje je Netanjahujeva stranka Likud Gantza pozvala, naj se "neha ukvarjati z malenkostno politiko", medtem ko je država v vojni. "Volitve bi neizogibno privedle do paralize in delitve ter bi škodile našim vojnim prizadevanjem v Rafi in zmanjšale možnost dogovora o izpustitvi talcev. Ta vlada bo delovala, dokler ne bodo doseženi vsi vojni cilji," so sporočili iz Likuda.

V razpravo se je vključil tudi vodja opozicije Yair Lapid, ki je podprl Ganca in vlado pozval k odstopu "čim prej". Izrael ne more čakati še šest mesecev, dokler te strašne, nevarne in najbolj spodletele vlade v naši zgodovini ne bo več. Ta vlada mora čim prej oditi, da lahko vrnemo talce, omogočimo vrnitev evakuiranih državljanov, premagamo Hamas in zagotovimo, da nekdo poskrbi za naš srednji razred, je dejal Lapid. Razpis volitev so zahtevali tudi na več velikih javnih protestih v Tel Avivu in Jeruzalemu, kar dodatno krepi pritisk na Netanjahuja. (konec)