15.06.2024 ob 22:07
Deli članek
Musarjeva blebetala bedarije

Na mirovnem vrhu o Ukrajini/Foto Matjaž Klemenc/UPRS

 

Luzern (MOREL) - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se danes in jutri v Luzernu v Švici udeležuje Vrha o miru v Ukrajini. Na vrhu sodelujejo svetovni voditelji iz 90 držav. Vrh predstavlja pomemben korak k iskanju mirne rešitve za Ukrajino, pri čemer udeleženci poudarjajo pomen ukrajinskega načrta za mir kot izhodišča za vzpostavitev miru v Ukrajini.
Ob prihodu na vrh je predsednica Pirc Musar poudarila, da "agresija Ruske federacije proti Ukrajini predstavlja resno grožnjo svetovnemu redu, ki temelji na mednarodnem pravu. To neizzvano vojno dejanje proti suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine se mora ustaviti, ruske enote v Ukrajini pa se morajo umakniti na mednarodno priznane meje med Ukrajino in Rusko federacijo."
Kljub dejstvu, da Ruska federacija na vrhu ne sodeluje, je predsednica prepričana v nujnost in smotrnost izvedbe mirovnega vrha. »Naše srečanje je del daljšega procesa, tekom katerega bo zagotovo del pogovorov postala tudi Ruska federacija. Drugače ne gre. Pogovarjati se moramo,« je poudarila. Želi pa si, da bi pogovorili prinesli konkreten napredek, saj »vsako uro, ko se pogovarjamo, nekje izgubi življenje vojak, civilist, ženska ali otrok zaradi krogel in izstrelkov na fronti ali v ukrajinskih mestih in vaseh." Zaveda se, da je do razpleta te krvave vojne žal še dolga pot. A dejstvo je, da je Ukrajina je žrtev agresije Ruske federacije »in samo Ukrajina lahko odloči, kakšen mirovni sporazum in kakšna vsebina sta zanjo sprejemljiva. O tem pogoju se ni mogoče pogajati..«
Po besedah predsednice Pirc Musar bi Slovenija pozdravila vsak konkreten načrt, ki bi utrl pot pogovorom za končanje vojne in vzpostavitev miru v Ukrajini. Slovenija, pravi, bi lahko pri tem dejavno sodelovala. »Naša močna motivacija temelji na naši neomajni podpori Ukrajini. Slovenija je Ukrajini stala ob strani na vsakem koraku od začetka agresije in jo bo še naprej podpirala z razvojno in humanitarno pomočjo. Hkrati pa imamo kot nestalna članica Varnostnega sveta in država brez kolonialne preteklosti dobre stike s t. i. globalnim jugom«. Slovenija pripravlja tudi dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino, hkrati pa predsednica pozdravlja tudi oceno Evropske komisije, da sta Ukrajina in Moldavija pripravljeni začeti pogajalski proces z pristop v EU.
Predsednica bo danes in jutri opravila tudi več dvostranskih srečanj s svetovnimi voditelji. Danes se bo tako sestala z gostiteljico mirovnega vrha, švicarsko predsednico Violo Patricio Amherd. Jutri bo predsednica republike ena izmed govork na delovnem omizju o humanitarnih vidikih, nastopila bo tudi na delovnem plenarnem zasedanju ter se udeležila zaključnega plenarnega zasedanja, na katerem se pričakuje tudi sprejetje skupne izjave. Na dvostranskih srečanjih pa se bo sestala še z novoizvoljeno predsednico Severne Makedonije Gordano Siljanovsko-Davkovo ter estonsko predsednico vlade Kajo Kallas. To so sporočili iz kabineta predsednice države. (konec)