10.07.2024 ob 23:42
Deli članek
Musarjeva: Po Srebrenici smo dejali »nikoli več«, danes to grozljivo napako ponavljamo v Gazi

predsednica Pirc Musar na konferenci/foto Boštjan Podlogar/STA

 

Sarajevo (MOREL) - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je ob 29. obletnici genocida v Srebrenici v Sarajevu udeležila konference z naslovom »Od Balkana do Gaze: kritično preučevanje genocida«, ki jo organizira Center za napredne študije Sarajevo (CNS). Na osrednjem panelu je predsednica spregovorila razmerah na Bližnjem vzhodu s poudarkom na situaciji v Gazi ter o aktualnih izzivih v regiji Zahodnega Balkana. Ob robu konference pa se je na dvostranskem srečanju sestala tudi s katarsko državno ministrico za mednarodno sodelovanje Lolwah Al-Khater.
Predsednica Pirc Musar je v svojem nastopu poudarila pomen Srebrenice v kontekstu mednarodne zaveze "nikoli več". Spraševala se je, kako globoko je ponotranjena ta zaveza – če sploh. In ob tem poudarila, da ima mednarodna skupnost dolžnost ustaviti genocidno ravnanje ne samo zaradi grozovite izkušnje v  Srebrenici, pač pa tudi zaradi grozot, ki jih je neizpolnjevanje obljube 'nikoli več' povzročalo v obeh svetovnih vojnah in kasneje po svetu, kot recimo v Ruandi.
Nadaljevala pa je z refleksijo o vlogi mednarodnih organizacij, kot sta Društvo narodov in Združeni narodi, ter njune ustanovitve z namenom preprečevanja grozot preteklosti. "Odločitev za ustanovitev teh organizacij je bila sprejeta z zavedanjem, da se strašne napake preteklosti ne smejo ponoviti. Žal danes vidimo svet, kjer so politiki preveč osredotočeni na lastno preživetje in interese svojih držav, tudi na račun drugih."
Predsednica je poudarila pomen priznanja Palestine s strani Slovenije ter nujnost spoštovanja mednarodnega prava. "V Sloveniji si prizadevamo, da bi se oblikovala oblika sobivanja med Palestino in Izraelom – to mora biti doseženo s pomočjo sposobnih mednarodnih mediatorjev. Rešitev dveh držav se zdi edina prava pot naprej, Palestinci pa nikakor ne smejo biti prikrajšani za svojo lastno državo v mednarodno priznanih mejah iz leta 1967."
Svoj nastop je zaključila s pozivom k prizadevanjem za prepoznavanje in preprečevanje genocidnih ravnanj ter ohranitev človekovega dostojanstva za vse. "Zaščita človekovega dostojanstva je temelj vsega. Kar se dogaja v Gazi, je poraz človečnosti. Politiki morajo prenehati gledati stran in ukrepati proti genocidnemu vedenju. Če ne ukrepamo, postavljamo slab zgled za prihodnje generacije. "
V sklopu udeležbe na konferenci se je predsednica republike na dvostranskem srečanju sestala tudi s katarsko državno ministrico za mednarodno sodelovanje gospo Lolwah Al-Khater. Spregovorili sta o razmerah na Bližnjem vzhodu in tudi o problematiki vračanja ugrabljenih ukrajinskih otrok v času ruske agresije v matično domovino. Slovenija je namreč članica Mednarodne koalicije za vrnitev ukrajinskih otrok, Katar pa je na tem področju doslej odigral eno vodilnih vlog.

Objavljamo še zjavo predsednice republike ob 29. obletnici genocida v Srebrenici:
So dnevi, ki se z vso težo groze in bolečine dogajanja zarežejo v spomin ljudi. Slednji tudi z minevanjem časa niso nič manj boleči, niti za trohico bolj sprejemljivi. So neizbrisljivi in jih ni mogoče spremeniti. Tudi 29 let od genocida v Srebrenici je v dan, ko se je zgodila ta neopisljiva tragedija, za večno vtkana groza, bolečina, krik več kot 8000 žrtev Srebrenice. Ta dan bo za vedno nosil pečat popolne izgube človečnosti pri krvnikih na eni strani in obupa, nejevere globokega razočaranja vseh ubitih očetov in sinov, soprogov, bratov, prijateljev na drugi, ob dejstvu da je mednarodna skupnost vsem na očeh nemo dopustila ta zločin nad človeštvom.
Se mar res nismo zmožni ničesar naučiti iz zgodovine? Kakšen je to civilizacijski napredek družbe, ko pa na današnji dan po vsem svetu divjajo vojne, spopadi, največ od druge svetovne vojne dalje, v katerih ljudje množično umirajo in hudo trpijo.
Voditelji držav smo ljudem odgovorni, da z besedami in dejanji gradimo mir in pravičnost, da zagotavljamo družbeni napredek in ustvarjamo boljšo prihodnost za vse. Vse nasprotno je izdaja njihovega zaupanja in zloraba moči.
Dogodki, kot je Srebrenica, so neusmiljeno ogledalo krvnikom, opomnik človeštvu in družbi. Končno dejanje genocida je vedno njegovo zanikanje. A zanikanje dogajanja ne more izbrisati. Resolucija o genocidu v Srebrenici je eden od korakov v smeri soočanja z resnico, ki terja prevzemanje odgovornosti.
Ob obletnici genocida v Srebrenici izražam globoko sočutje vsem žrtvam in njihovim družinam. Ta tragičen dogodek nas opominja na nedopustne grozote vojn in nujnost, da si vsi sleherni trenutek prizadevamo za mir, razumevanje in spoštovanje med narodi. Spomin na žrtve iz Srebrenice kliče svet k prizadevanjem za človekovo dostojanstvo in njegovo zagotavljanje po celem svetu, za vsakega in vsakomur.

To so sporočili iz urada predsednice države. (konec)