18.09.2023 ob 21:03
Deli članek
Nagrajenci znani oziroma neznani

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je razglasila zmagovalce 34. natečaja EU za mlade znanstvenike (EUCYS). Letos je v okviru EUCYS 136 mladih znanstvenikov iz 36 držav mednarodni žiriji 22 visoko usposobljenih znanstvenikov in inženirjev predstavilo 85 projektov na številnih področjih znanosti, od biologije do matematike in družboslovja. 

Zmagovalni projekti si bodo razdelili 62.000 evrov, in sicer so bile podeljene štiri prve nagrade po 7000 evrov, štiri druge nagrade po 5000 evrov in štiri tretje po 3500 evrov. Nekateri mladi znanstveniki pa se bodo razveselili štipendij ter obiskov Evropske organizacije za jedrske raziskave (CERN) in Evropske vesoljske agencije (ESA).

Komisija je natečaj EU za mlade znanstvenike uvedla leta 1989, da bi se študenti lahko spoznali in pomerili z najboljšimi sovrstniki v Evropi ter pridobili nasvete od najuglednejših evropskih znanstvenikov. Nagrada prav tako dopolnjuje in podpira nacionalna prizadevanja, da bi mlade navdušili za študij naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike ter jih usmerili v poklicno pot na področju znanosti in raziskovanja. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)