10.02.2024 ob 16:22
Deli članek
Ni bilo poskusa atentata na Kurtija

Albjin Kurti naj bi bil tarča atentatorjev/ foto FoNet

Skopje, Priština (MOREL/FoNet) - Ministrstvo za notranje zadeve Severne Makedonije je danes zatrdilo, da med bivanjem kosovskega premierja Aljbina Kurtijav Skopju ni prišlo do poskusa umora.

Tiskovni predstavnik MUP-ja Toni Angelovski je v izjavi za Telegrafi Makedonija dejal, da ni bilo nobenega poskusa umora Kurtija in da je bila policijska varnost za Kurtija določena v skladu s pravili in protokoli. "Obveščamo vas, da med obiskom kosovskega premierja Aljbina Kurtija v Skopju ni bilo poskusov atentata. Kar zadeva varnost med obiskom premierja Kurtija, je bila organizirana po vnaprej določenih pravilih in varnostnih ocenah," je dejal Angelovski. Kosovski javni servis je poročal, da je bil Kurti med bivanjem v Skopju pod strogimi varnostnimi ukrepi, saj so obstajale informacije o poskusu atentata nanj.

Kosovski premier Albin Kurti je pred tem dejal, da je na srečanju s sestrskimi socialističnimi strankami v Skopju prejel informacije o številnih grožnjah posameznikov in struktur, ki imajo korenine v uradnem Beogradu, da ga bodo ubili, je danes poročal RTK in dodal, da obstajajo informacije o poskus atentata na Kurtija.

Ko sem prišel v Skopje, se nisem počutil ogroženega, videl pa sem, da je bilo veliko policistov, ki so bili zaskrbljeni zaradi našega srečanja, kjer je bil posebni gost predstavnik nemške SPD Lars Klingbeil, je dejal Kurti. Zanesljivi viri iz varnostnih ustanov na Kosovu so za RTK povedali, da so takoj po seji Varnostnega sveta ZN prejeli informacijo, da  bo Srbija v Skopju poskušala izvesti atentat na Kurtija. Za RTK so povedali, da so ocene o nevarnosti za Kurtijevo življenje resne, sploh glede na to, da prihajajo iz več virov. Kurti je v petek zvečer ostal v Skopju, danes pa se je vrnil na Kosovo. (konec)