10.03.2023 ob 21:59
Deli članek
O evropski vesoljski strategiji za varnost in obrambo

vesolje-Avtor: NASA, ESA, H. Teplitz and M. Rafelski (IPAC/Caltech), A. Koekemoer (STScI), R. Windhorst (Arizona State University), and Z. Levay (STScI) – http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2014/27/image/a/ (image link); licenca: Javna domena; URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33189266

Bruselj (MOREL)- V prizadevanjih za močnejšo in odpornejšo EU sta Komisija in visoki predstavnik danes prvič predstavili skupno sporočilo o evropski vesoljski strategiji za varnost in obrambo. 

Vesoljski sistemi in storitve v Evropski uniji so ključni za delovanje naše družbe in gospodarstva, pa tudi za varnost in obrambo. EU je zato v strateškem kompasa EU, ki je bil sprejet pred manj kot enim letom, vesolje skupaj s kibernetskim in pomorskim prostorom opredelila kot področje strateškega pomena, katerega varnost je treba zagotoviti.

EU tako v sedanjih geopolitičnih razmerah vse večje konkurence moči in krepitve groženj sprejema ukrepe za zaščito svojih vesoljskih zmogljivosti, zaščito svojih interesov, odvračanje od sovražnih dejavnosti v vesolju ter krepitev svoje strateške naravnanosti in avtonomije. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)