10.02.2024 ob 21:57
Deli članek
Odstopila tudi bivša madžarska pravosodna ministrica

Judit Varga/ Foto wikipedia

Budimpešta (MOREL/FoNet) - Po odstopu madžarske predsednice Katlin Novak je danes zvečer nekdanja pravosodna ministrica Judit Varga, ki naj bi bila nosilka liste vladajoče stranke Fidesz na volitvah za Evropski parlament, sporočila, da ne bo več poslanka v madžarskem parlamentu in da se umika iz javnega življenja.

Varga je pojasnila, da se je tako odločila, ker je leta 2022, kot takratna ministrica za pravosodje podpisala odločbo, ki je bila posredovana Kathleen Novak o sporni pomilostitvi moškega, ki je bil obsojen zaradi prikrivanja zločina direktorja otroškega doma, ki je spolno zlorabljal otroke, je poročal Politico.

Madžarske opozicijske stranke so vztrajale, da mora tudi ona prevzeti odgovornost za to zadevo. Premier Orbán je Vargo izbral za vodjo Fideszove liste kandidatov na volitvah v EU junija.

"Za veljavnost individualne predsednikove odločitve o pomilostitvi je potreben sopodpis ministra za pravosodje," je Varga  zapisala v objavi na Facebooku. "Prevzemam politično odgovornost za sopodpis odločitve predsednice."(konec)