10.07.2024 ob 23:01
Deli članek
Orban pisal voditeljem Evropske unije

Viktor Orban edini evropski voditelj za mir

Bruselj  (MOREL/FoNet) - Madžarski premier Viktor Orbán je predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in drugim voditeljem Evropske unije poslal pismo o pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in o tem, kakšni naj bi bili nadaljnji koraki Evropske unije ko gre za vojno v Ukrajini.

Orbán je v pismu, poslanem 5. julija, v katerega je imel vpogled Politico, navedel, da po Putinovih besedah ​​»čas ni na strani Ukrajine, ampak na strani ruskih sil«. Orban, ki je med obiskom v Moskvi zanikal, da bi izražal "kakršnokoli mnenje v imenu Evropskega sveta ali Evropske unije", in dodal, da "ruska stran ocenjuje mesečne izgube ukrajinske vojske na 40.000 do 50.000 vojakov", a ne govori o lastnih izgubah. Dodal je, da je Moskva "pripravljena pretehtati vsak predlog o prekinitvi ognja, ki ne služi prikritemu premeščanju in reorganizaciji ukrajinskih sil", ne da bi podrobneje pojasnil, kaj se je Putin s tem mislil.

V Orbánovem poročilu o srečanju je zapisano, da je Putinu dejal, da "mnogi verjamejo, da je v interesu Evrope, da se čim prej vrne v obdobje gospodarske rasti, ki temelji na trajnem miru". "Možnosti za mir pa zmanjšuje dejstvo, da so diplomatski kanali blokirani in ni neposrednega dialoga med stranmi, ki imajo vodilno vlogo pri ustvarjanju pogojev za mir," je zapisal Orbán in dodal, da je EU v veliki meri prekinila komunikacije z Moskvo zaradi poplave sankcij, ki jih je unije uvedla Rusiji po invaziji.

Orbán je nakazal, da verjame, da so prekinitev ognja in mirovni pogovori še vedno mogoči, in opozoril, da bomo "v naslednjih dveh mesecih videli bolj dramatične izgube in razvoj na frontnih črtah kot kdaj koli prej", če vojna ne bo ustavljena. Njegovo mnenje je, da bi morala Evropa prevzeti vodilno vlogo pri prizadevanjih za mir v Ukrajini, glede na to, da so ZDA vse manj sposobne za to, ko se bližajo novembrske predsedniške volitve. "Politično vodstvo ZDA je omejeno zaradi tekoče volilne kampanje in zato ne moremo pričakovati, da bo v prihodnjih mesecih prišel tak predlog iz Amerike. V duhu evropske strateške avtonomije bi morali razmisliti o sprožitvi evropske pobude, « je zapisal Orbán. Na koncu pisma je Orbán dejal, da bo naslednji teden nadaljeval pogovore, da bi razjasnili možnost vzpostavitve miru. (Konec)