31.03.2024 ob 14:56
Deli članek
Papežev poziv k miru v Ukrajini in Gazi

Papež Frančišek/foto FoNet

Vatikan (MOREL/FoNet) - Naj vstali Kristus odpre pot miru od vojne razdejanih narodov Ukrajine, Izraela in Palestine, je danes dejal papež Frančišek v velikonočni poslanici Urbi et orbi, ki poziva k izmenjavi vseh ujetnikov med Ukrajino in Rusijo ter poziva k takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze in izpustitvi talcev, ki so zajeti od 7. oktobra dalje.

Ob pozivu k spoštovanju načel mednarodnega prava upam na izmenjavo vseh ujetnikov med Rusijo in Ukrajino: kar je v dobro vseh, je dejal papež, je poročal Vatican News. Ponovno pozivam k zagotavljanju dostopa do humanitarne pomoči v Gazi in ponovno pozivam k hitri izpustitvi talcev, zajetih 7. oktobra lani, in k takojšnji prekinitvi ognja na tem območju.

Papež je dejal, da Cerkev podoživlja čudenje žensk, ki so šle h grobu Jezusa Kristusa, in spomnil, da je bil Jezusov grob zapečaten z velikim kamnom. Potožil je, da še danes težki kamni blokirajo upanje človeštva, še posebej "kamni vojne, humanitarne krize, kršitve človekovih pravic in trgovine z ljudmi". Brez odpuščanja grehov, je pojasnil papež, ni mogoče premagati ovir predsodkov, medsebojnega obtoževanja, predpostavke, da imamo mi vedno prav, drugi pa se motijo. Samo vstali Kristus, ki nam daje odpuščanje grehov, odpira pot prenovljenemu svetu, je dejal vodja katoliške Cerkve. Omenil je 13-letno vojno v Siriji, razmere v Libanonu, regijo Zahodnega Balkana in spodbudil pogovore med Armenijo in Azerbajdžanom. Naj vstali Kristus odpre pot upanja vsem, ki trpijo zaradi nasilja, konfliktov, negotovosti hrane in posledic podnebnih sprememb v drugih delih sveta, je dejal papež Frančišek. Na današnji dan, ko praznujemo življenje, ki nam je bilo dano z vstajenjem našega sina, je dejal papež, spomnimo se neskončne Božje ljubezni do vsakega izmed nas: ljubezni, ki premaga vsako mejo in vsako šibkost. (konec)