20.11.2023 ob 21:22
Deli članek
Po kaj bo potovala v Gazo?!

Tanja Fajon/ Zunanje ministrstvo

Ljubljana (MOREL)- Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je danes  udeležila neformalnega videokonferenčnega srečanja ministrov EU za zunanje zadeve o razmerah v Izraelu in regiji.  Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borrell je ministrice in ministre obvestil o rezultatih obiska na Bližnjem vhodu in v Zalivu, kjer se je mudil nedavno. Obvestil je, da je sogovornikom iz Izraela, Palestine, Jordanije, Bahrajna, Katarja in Saudske Arabije prenesel skupna sporočila Evropske unije in se zavzel za njeno nadaljnjo angažiranost v regiji.

Ministri so razpravljali o vedno slabši humanitarni situaciji v Gazi ter o možnih nadaljnjih aktivnostih in angažiranju EU. “Nujno je takojšnje humanitarno premirje, razmere v Gazi so grozljive, tragične in se iz dneva v dan slabšajo. Na mednarodni dan otrok smo priča grobišču več tisoč otrok, bombardiranju šol. To so grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Naša odgovornost je, da zaščitimo najbolj ranljive,” je na zasedanju med drugim povedala ministrica Fajon.

Vnovič se je zavzela za zaščito civilistov in zagotovitev humanitarnih koridorjev, da bo pomoč prišla do ljudi ter pozvala k izpustitvi talcev. Poudarila je pomen preprečevanja prelivanja konflikta v regijo ter izrazila zaskrbljenost zaradi povečanja nasilja izraelskih naseljencev in žrtev na Zahodnem Bregu.

Ministri so se strinjali, da je potrebno nasloviti prihodnost palestinske države na osnovi dveh držav, kar bo pripomoglo k trajnostnemu in trajnemu miru na Bližnjem vzhodu. “Največje zagotovilo za varnost Izraela je oblikovanje palestinske države, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev,” je dejala ministrica Fajon.

Napovedala je, da v kratkem potuje v regijo z željo, da Slovenija aktivno prispeva k destabilizaciji razmer in iskanju morebitne politične rešitve. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)