07.12.2023 ob 21:14
Deli članek
Potrdili splošni pristop za akt o neto ničelni industriji

Državni sekretar Frangež v pogovoru s francoskim ministrom Lescureom

Bruselj (MOREL)- Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež se je udeležil Sveta za konkurenčnost v Bruslju. Svet je danes potrdil splošni pristop pri Aktu za neto ničelne industrije, razpravljal o predlogu uredbe o prepovedi proizvodov proizvedenih s prisilnim delom ter oblikovanju politik za mala in srednje velika podjetja. Drugi dan zasedanja bo osredotočen na področje vesoljskih tehnologij s poudarkom na vesoljskem prometu.

Osrednja tema razprave je bila Uredba o vzpostavitvi okvira ukrepov za krepitev evropskega ekosistema proizvodnje proizvodov neto ničelnih tehnologij (Akt o neto ničelnih industrijah). Uredba med drugim določa seznam strateških neto ničelnih tehnologij, ki podpirajo prehod na čisto energijo in med svojim delovanjem sproščajo izjemno nizke, ničelne ali celo negativne emisije ogljika. Ta bo služil kot vodilo za hitrejše ukrepanje in naložbe v strateške proizvodne projekte vzdolž celotne vrednostne verige in tako omogočil razvoj inovacijskih in proizvodnih zmogljivosti za preskrbo z bistvenimi tehnologijami, ki jih potrebujemo za proizvodnjo nizkoogljične in obnovljive energije. Ministri in ministrice so na zasedanju potrdili splošni pristop in s tem je predsedstvo dobilo mandat za pričetek pogajanj z Evropskim parlamentom.

Slovenija ocenjuje, da je pogajalsko izhodišče Sveta odlično. »Besedilo nedvomno podpira prizadevanja EU glede energetske neodvisnosti in doseganja okoljskih ciljev. Prav tako zagotavlja priložnost mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem, ki so temelj evropskega in slovenskega gospodarstva, za vključitev v novo nastajajoče verige, ki bodo služile proizvodnji evropskih virov čiste energije. Izredno smo zadovoljni, da predlog med strateške tehnologije uvršča vse brezogljične tehnologije, tudi jedrsko, kar bo pospešilo napredek pri doseganju podnebnih in energetskih ciljev EU ter industrijsko konkurenčnost in odpornost energetskega sistema EU,« je še povedal državni sekretar Frangež. To so sporočili iz ministrstva za gospodarstvo. (konec)