22.05.2024 ob 16:06
Deli članek
Potrebnih še več strokovnjakov za kibernetsko varnost

Bruselj (MOREL)- Iz danes objavljene raziskave Eurobarometer izhaja, da se pomanjkanje kibernetskih znanj in spretnosti izboljša ter, da je potrebnih še več strokovnjakov za kibernetsko varnost in dvigniti posledico ozaveščenost v vseh podjetjih po vsej EU. To je v skladu z nedavnim poročilom o predvidevanju, ki ga je objavila Agencija EU za kibernetsko varnost in v katerem je bilo ugotovljeno, da se je v kibernetskih znanjih in spretnostih tesno povezal s kibernetskimi grožnjami. To predstavlja veliko grožnjo delovanja omrežij in informacijskih sistemov na enotnem trgu kot celoti.

Komisija je pred enim letom ustanovila akademijo za kibernetske veščine , da bi okrepila sinergije med zasebnimi in javnimi pobudami na evropski in nacionalni ravni za obravnavo potreb trga dela na področju kibernetske varnosti in njegovega vpliva. Poleg tega je Komisija v platformo akademije vključila omrežje Women4Cyber , da bi se dejansko borila proti stereotipu na podlagi spola na področju kibernetske varnosti.

Komisija je letos namenila 10 milijonov evrov za podporo projektom, katerih cilj je izvajanje programov usposabljanja na področju kibernetskih spretnosti za MSP, zagonska podjetja in javni sektor. S tem se je skupni znesek naložbe od leta 2021 v projekte in pobude za podporo kibernetskim spretnostim skupaj z državami članicami in partnerji iz zasebnega sektorja povečal na približno 600 milijonov evrov. Jeseni imajo letos na voljo nove možnosti financiranja. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)