22.05.2024 ob 21:45
Deli članek
Predsednica Pirc Musar v Tirani odprla novo slovensko veleposlaništvo

Pred novim slovenskiim veleposlaništvom/ foto Nebojša Tejić/STA

Tirana (MOREL) - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes v Tirani odprla nove prostore veleposlaništva Republike Slovenije. Kot je povedala, pomeni to nov začetek, ki utrjuje sicer že dobro obstoječe sodelovanje med Slovenijo in Albanijo. "Naše diplomatske vezi, vzpostavljene pred več kot tremi desetletji, so se razcvetele v trdno partnerstvo, za katerega so značilni medsebojno spoštovanje, skupne vrednote in skupni cilji. Novo poglavje v naših odnosih zaznamuje tudi odprtje častnega konzulata v Draču konec februarja letos."
Kot je še dejala predsednica, so pri zbliževanju obeh narodov z umetnostjo in kulturo na področju kulturne diplomacije ključno vlogo odigrale osebnosti, kot je Bojan Adamič. Slednji je prinesel jazz tako v Slovenijo kot Albanijo in tako na svoj način pokazal, da moč glasbe prevlada nad mejami. Vezi med državama na podoben način še vedno utrjujejo številni umetniki, glasbeniki. To velja tudi za današnji koncert orkestra albanske radiotelevizije pod vodstvom slovenskega maestra in jazz umetnika Simona Krečiča, ki se ga je v Tirani udeležila tudi predsednica Pirc Musar.  
Jutri  se bo slovenska predsednica republike na uradnem obisku srečala s predsednikom Albanije Bajramom Begajem, kasneje pa ločeno tudi z albanskim predsednikom vlade Edijem Ramo in predsednico parlamenta Republike Albanije Lindito Nikolla. Ob zaključku dneva bo na pokopališču Mučenikov države v znak spoštovanja še položila venec k spomeniku Materi Albaniji. To so sporočili iz urada predsednice države. (konec)