21.05.2024 ob 20:11
Deli članek
Prekomerni dobički multinacionalk presegajo dva bilijona evrov

Bruselj (MOREL/FoNet) - Presežek dobička 209 največjih in najdonosnejših podjetij z vsega sveta je po definiciji Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj v letu 2022 dosegel skoraj dva bilijona evrov, od tega 310 milijard v Evropski uniji, je pokazala raziskava Levice v Evropski uniji in nevladne organizacije Network for Tax Justice.

Na prvem mestu v letu 2022 je bil bančni sektor s 588 milijardami evrov ekstra dobička, v EU pa so največ zaslužile Unikredit banka, Santander, BNP Paribas in Kredi Agricole, je poročala Hina. Sledi energetski sektor s 549 milijardami evrov ekstra dobička, kaže raziskava, v EU pa gre najbolje italijanskemu ENI in avstrijskemu OMV. Na tretjem mestu so tehnološki velikani Apple, Microsoft, Alphabet, Techncent in Meta s 312 milijardami evrov ekstra dobička, četrto mesto pa je pripadlo farmacevtskemu sektorju s skoraj 100 milijardami evrov.

Progresivna redna obdavčitev izrednih dobičkov velikih podjetij bi proračun Evropske unije prinesla do 107 milijard evrov na leto, kažejo raziskave. Velika podjetja in njihovi lastniki po gospodarskih virih prekašajo večino držav in so glavni vir neenakosti, so poudarili avtorji študije. Poudarili so, da ta neenakost in koncentracija moči ogrožata delovanje prostega trga, saj lahko največja podjetja zaradi visokih dobičkov porabijo več kot konkurenca in si tako zagotovijo še večjo rast. Poleg tega ogrožajo demokracijo, saj denar kupuje moč, so opozorili avtorji študije. Skok cen plina in nafte je energetiki prinesel med 200 in 300 milijardami evrov dodatnega dobička na račun strank v Evropi, EU pa je s "solidarnostnim prispevkom" pobrala le okoli 20 milijard evrov tega denarja. Akutna kriza se je medtem končala, a se kažejo obrisi nove, so opozorili. V Bruslju pripravljajo predloge, s katerimi naj "institucionalizirali" davek na ekstra dobiček za vsa velika podjetja na ravni EU, s čimer bi lahko financirali več kot polovico proračuna . Kot so izračunali, bi lahko progresivna obdavčitev izrednih dobičkov po stopnjah od 20 do 40 odstotkov v proračun prinesla okoli 107 milijard evrov letno. Navedeno je, da bi samo skupina 25 vodilnih naftnih družb letno plačala približno 25 milijard evrov davkov, Microsoft pa 4 milijarde. (Konec)