12.04.2024 ob 10:35
Deli članek
Slovenci v Avstraliji znova s svojo radijsko oddajo v Sydneyju in v Melbournu

Ljubljana (MOREL)-  Slovenska skupnost v Avstraliji ima razlog za veselje. Potem ko je aprila lani izgubila svojo redno tedensko oddajo na nacionalnem radiu SBS, ki je bila na programu vse od davnega leta 1975, se je po letu dni slovenščina znova vrnila na avstralske radijske valove – že februarju v Sydneyju, od pretekle nedelje pa tudi v Melbournu. Vzpostavitev obeh radijskih oddaj je finančno pa tudi sicer z veseljem podprl urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Izguba oddaje na nacionalnem radiu je v slovenski skupnosti pustila veliko praznino, še posebej pri prvi generaciji priseljencev. Slovenska oddaja je namreč zanje pomenila zelo pomemben vir novic tako iz Slovenije kakor tudi o dogajanju v sami slovenski skupnosti v Avstraliji.

Pred nekaj meseci so v Sydneyju zato moči združili predstavniki vseh tamkajšnjih slovenskih organizacij, odločeni, da znova obudijo slovensko radijsko oddajo – tokrat na lokalni radijski postaji. Po temeljiti analizi in razmisleku so izbrali lokalno postajo 89.3 2GLF. Razlogov za to je več, med drugim dejstvi, da njen signal pokriva območja, kjer živi največ Slovencev v Sydneyju, ter da omogoča poslušanje radijskih oddaj tudi preko spleta.

Hitro so stekle priprave in v soboto, 24. februarja, ob 8. uri zjutraj po lokalnem času je pod taktirko urednice Tanie Smrdel – sicer izkušene novinarke iz časov slovenske oddaje na SBS – na radijskih valovih v Sydneyju  že zadonel »Glas avstralskih Slovencev«. Sprva za eno uro, v prihodnje pa naj bi ga podaljšali na dve uri tedensko.

Oddaja je namenjena pomembnim novicam iz Slovenije ter predvsem obveščanju o dogajanju v slovenski skupnosti v Avstraliji, prostora pa bo dovolj tudi za slovensko glasbo. Da bi pritegnili čim več poslušalcev druge in tretje generacije priseljencev, ki slovenščine ne govorijo več tako dobro, je del oddaje v angleščini. V živo ji lahko vsako soboto prisluhnete na spletni povezavi https://893fm.com.au/listen-live/ , za vse zamudnike pa je na voljo na povezavi https://893fm.com.au/show/voice-of-slovenian-australians/ .

Dejavni pa niso le Slovenci v Sydneyju, saj je podobna akcija stekla tudi v Melbournu, glavnem mestu zvezne države Viktorije in prav tako pomembnem središču slovenstva v Avstraliji. Tam so se odločili obuditi sodelovanje z lokalno radijsko postajo 3ZZZ, s katero so v preteklosti že dobro sodelovali. Na njihovih frekvencah je bilo slovenski oddaji mogoče prisluhniti kar tri desetletja. Nova oddaja "Slovenska čebelica Melbourne" je gledalce prvič  s slovensko himno prebudila v  nedeljo, 7. aprila, ob 7. uri zjutraj po lokalnem času. Za program bosta skrbela Anamarijo Butinar in Lenti Lenko, ki je v ta namen ponudil tudi svoj studio. Obljubljata zelo sproščeno oddajo, s čim več lokalnimi obvestili, zanimivimi gosti in glasbo. To so sporočili iz USZS. (konec)