14.09.2023 ob 18:03
Deli članek
Srečanje brez pravih učinkov

Marko Štucin

Vilna (MOREL)- Državni sekretar na zunanjem ministrstvu  Marko Štucin je v Vilni opravil politične konzultacije z namestnico ministra za zunanje zadeve Republike Litve Jovito Neliupšienė. V pogovorih sta pregledala dvostransko sodelovanje med državama in izmenjala stališča o aktualnih evropskih in globalnih temah, s poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu in Ukrajini.

Državni sekretar Štucin je opozoril na pomen nadaljevanja širitvenega procesa EU v aktualnih geopolitičnih razmerah. Poudaril je, da bo Slovenija še naprej podpirala države v regiji Zahodnega Balkana in druge kandidatke na njihovi poti v EU ter sogovornico seznanil s t.i. "blejsko zavezo", na podlagi katere naj bi bile kandidatke za članstvo v EU pripravljene do leta 2030. Sogovornika sta pozornost namenila tudi razpravi o možnostih učinkovitejšega odločanja na področju skupne zunanje in varnostne politike EU. Pri tem je državni sekretar opozoril, da morajo razprave o notranjih reformah EU potekati vzporedno s procesom širitve Unije.

Sogovornika sta se zavzela za nadaljnjo in odločno podporo Ukrajini ter naslovila nekatera pravna vprašanja ruske agresije na Ukrajino.

Med temami pogovorov so bile še vmesni pregled in revizija večletnega finančnega okvira EU, krepitev strateške avtonomije in konkurenčnosti EU.  

V okviru obiska v Litvi se je državni sekretar Štucin srečal tudi z direktorico Inštituta za mednarodne odnose in politično znanost Margarito Šešelgytė, s katero sta govorila o prihodnosti in institucionalni reformi EU, predvsem v luči pričakovane širitve EU. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)