08.07.2024 ob 21:00
Deli članek
Zelenski: Orban ne more posredovati

Orban na Kitajskem/foto FoNet/AP

Varšava (MOREL/FoNet) - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da madžarski premier Viktor Orbán ne more posredovati med Rusijo in Ukrajino za končanje invazije Moskve, je poročal Radio Free Europe. Zelenski je na novinarski konferenci v Varšavi, kjer se je srečal s poljskim premierjem Donaldom Tuskom, dejal, da lahko le močnim državam z veliko močnejšimi oboroženimi silami od Rusije uspe organizirati mirovna pogajanja.

"Je veliko takih držav po svetu? Ne veliko. Verjamem, da sta ZDA in Kitajska takšni državi. In EU, ne ena država, ampak cela EU. To bi res lahko bila posredniška misija," je dejal Zelenski, ki je s Tuskom podpisal varnostni sporazum. Zelenski je dodal, da Kijev ostaja odprt za predloge drugih držav, kako oblikovati pot do miru, a da morajo biti v skladu z vizijo Ukrajine, predvsem z mirovnim načrtom v desetih točkah. Zelenski je vztrajal, da mora biti ozemeljska celovitost Ukrajine – potrjena z več glasovanji v ZN in na svetovnem mirovnem vrhu v Švici, ki ga je prejšnji mesec sprožil Kijev – temelj vsakega mirovnega sporazuma. Ker je Madžarska 1. julija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, je Orbán obiskal Kijev in Moskvo, nato pa se srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, nato pa je odpotoval v Washington.

Predstavniki EU so poudarili, da Orbán ne predstavlja Unije, kar je sam tudi potrdil v pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu z dne 5. julija, v katerem je izjavil, da ni predstavil nobenega predloga in da "ni izrazil nobenega mnenje v imenu Evropskega sveta ali EU.". Na podlagi pogovorov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je Orbán dejal, da verjame, da so zdaj "večje možnosti za pozitiven sprejem vseh možnih predlogov za prekinitev ognja in časovni načrt za mirovna pogajanja".

Po Orbanovih besedah ​​je Putin v zvezi z mirovno formulo, ki jo je predstavil Zelenski, ponovil, da Rusija še vedno šteje za relevantnega dokument, ki je bil podan med mirovnimi pogajanji v Turčiji aprila 2022, zlasti del, ki določa mednarodna varnostna jamstva, ki bodo podeljena Ukrajini . V Orbanovem pismu je navedeno, da se Putinova razlaga razmer na frontni črti "bistveno razlikuje" od Zelenskega, saj meni, da so pogoji za konec vojne odpoved Kijeva želji po pridružitvi Natu ter odstop Krima in štirih drugih okupiranih regij v Ukrajini. Ruski voditelj meni, da "čas ni na strani" Ukrajine, ampak na strani ruskih sil. Putin ni omenil ruskih žrtev, dejal pa je, da Rusija ocenjuje, da so izgube in žrtve Ukrajine med 40.000 in 50.000 vojakov na mesec, je dejal Orban in dodal, da je Putin zato presenečen, da je Zelenski zavrnil začasno prekinitev ognja. Rusija je "pripravljena razmisliti o vsakem predlogu o prekinitvi ognja, ki ne služi prikriti premestitvi in ​​reorganizaciji ukrajinskih sil," je zapisal Orban v pismu. (konec)

 

-