20.05.2024 ob 13:45
Deli članek

Kotlje (MOREL)- Festival solzic, ki bo potekal 24. in 25. maja na Rimskem vrelcu, v svojem poslanstvu nosi sporočilo o posebnosti slovenske Koroške in je predvsem sporočilo o zavedanju pomembnosti dediščin vseh vrst. Je kot kaplja finega medu iz nedrij gora, ki jo robijo. V njej so kristali naravnih lepot, odbleski tradicij, žar besed ter spomin na življenje množice ljudi, nekoč kmetov, pa rudarjev in železarjev, delavcev… Danes bolj kot po dobrih zgodbah, žal, prepoznane po borbi za cesto...!

Festival solzic je šopek kulture tega prostora - za vse nas in opomin, da tega nikoli ne bi pozabili! Je poklon Prežihovemu Vorancu in njegovi besedi. Je poklon besedi preprostih ljudi, prepoznani skozi bukovniška dela, ker so unikatno naša – koroška! In je poklon literaturi nasploh, saj brez besede ne bi bilo naroda in ne pokrajine!

Zato KRES BESED: Pod japkami, na Kotnikovi bajti! V petek ob 15. uri, ko bodo z nami šolarji in dijaki, člani literarnih društev, samostojni avtorji ali in – ljudje, ki preprosto spoštujejo besedo in nosijo domoljubje v srcu. Z nami bosta zato tudi minister Aleksander Jevšek in novinarka Valentina Plaskan.

Festival solzic prinaša vse tisto, kar je njegova stalnica: Koroška tržnica, KOTL'JADA, Venec solzic – letos ga prejme Ivana Prislan, Kulturni perpetuum – v programu otvoritve, in seveda Peklenski sprejem. Pekel je gozdni oder na avtentičnem mestu Lovrovega pekla iz črtice Pekel! Na njem peklenščki in Lucifer pripovedujejo o ljudski tradiciji, šegah in običajih ter postrežejo s »Peklensko kulinariko«.

Na otvoritvi bomo slišali: Milana Kamnika, ŽePZ Solzice, MePZ Rožmarin in Nomos; mešani pevski zbor iz Škocjana na Klopinskem jezeru/Avstrija. S plesom pa nas bodo razveselili plesalci Folklorne skupine KD Prežihov Voranc. Posebno mesto gre tudi programu za otroke, kjer se bodo v soboto popoldne, na prizorišču Rimskega vrelca, predstavili Kralj Matjaž, Cvetlične in vodne vile Kulturno umetniškega društva Grofje Koroške, Čarovnik Sebastian in Romana Kranjčan. Že ob 11. uri pa se začne zabavni program v izvedbi učencev OŠ Koroški jeklarji in OŠ Prežihov Voranc.

Organizatorja prireditve sta TD Solzice in občina Ravne na Koroškem. To je sporočila Renata Picej.(konec)