27.05.2024 ob 11:28
Deli članek
27. maj mednarodni dan urgentne medicine

Ljubljana (MOREL)- Danes, 27. maja obeležujemo mednarodni dan urgentne medicine. Svetovni slogan letošnjega dneva se glasi: »Climate change is a Health Emergency, too!« oziroma »Podnebne spremembe vplivajo na vaše zdravje!«. Podnebne spremembe so trenutno največja grožnja zdravju človeštva, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO): »Podnebne spremembe vplivajo na zdravje ljudi na različne načine, vključno s povečanjem števila smrti in bolezni, ki so posledica vedno pogostejših ekstremnih vremenskih dogodkov, kot so vročinski valovi, nevihte in poplave, motnjami v prehranskih sistemih, porastom bolezni, ki se prenašajo s hrano, vodo in žuželkami, ter težavami z duševnim zdravjem.«

Poleg opozarjanja na klimatske urgence in posledice za naše zdravje, letošnji mednarodni Dan urgentne medicine namenjamo ozaveščanju o stopnjevanju nasilnih dogodkov v zdravstvu, ki se na žalost največkrat pojavljajo prav v urgentnih centrih. 

Groženj in fizičnega nasilja je na žalost vse več in temu je treba narediti konec. S kampanjo za spremembo kazenske zakonodaje, ki bi vsem zaposlenim v zdravstvu dodelila status uradnih oseb. Nasilje pa bi se preganjalo po uradni dolžnosti. Slogan »Ne! nasilju v zdravstvu« pošilja jasno sporočilo, da v zdravstvenih ustanovah ni prostora za nasilje. Varno delovno okolje je pogoj za kakovostno obravnavo pacientov, ki si zaslužijo mirne in strokovne zdravnike, reševalce, medicinske sestre, administratorje, strežnice in vse ostale, ki pomagajo pri njihovi oskrbi. To so sporočili iz Zdraviške zbornice Slovenije. (konec)