12.02.2024 ob 21:32
Deli članek
3.200 otrok se bo učilo smučanja in teka na smučeh

Rogla (MOREL)- Čeprav letošnja zima ni bila prav radodarna s snegom, se je ta zaradi nizkih temperatur kar dolgo obdržal. A tik pred začetkom akcije Šolar na smuči nas je presenetilo deževje. Na veselje skoraj 3.200 otrok so se, kljub "kislemu" vremenu, upravljalci smučišč in tekaških prog potrudili in vzpostavili takšne snežne razmere, da se bodo otroci vseeno lahko učili svojih prvih korakov na smučeh. Tako so danes na Rogli slovesno odprli novo, že deveto akcijo Šolar na smuči.
Letos se je prijavilo 61 šol iz vse Slovenije. Okoli 1.800 učencev četrtih razredov se bo učilo alpskega smučanja na štirih slovenskih smučiščih, in sicer na Rogli, Mariborskem Pohorju, Gačah in Starem vrhu. Okoli 1.400 učencev tretjih razredov pa se bo v Planici, na Pokljuki, Rogli, v centru Bonovec Medvode, v Stanežičah in v Parku Jezersko učilo teka na smučeh.
Učence so danes na Rogli pozdravili in nagovorili številni predstavniki organizatorjev, športni vzorniki in celo predsednica države, ki so spregovorili o pomenu varnega in zabavnega smučanja ter spodbujanju gibanja za zdrav razvoj otrok. "Spomnim se časov osnovne šole, ko smo s šolo hodili smučat. To je bazen novih talentov in s takšnimi akcijami lahko morda najdemo kakšno novo Tino Maze, novega Jureta Koširja, novo Petro Majdič. Zdi se mi prav, da so tovrstne akcije posvečene tudi varnosti na smučiščih. V mojih osnovnošolskih časih še ni bilo 'carving' smuči, ni bilo deskarjev na snegu. Danes je podoba smučišč popolnoma drugačna. Smuči so vse hitrejše, deskarji imajo povsem svoj ritem gibanja, ki ga je treba poznati, da se izognemo nesreči. Zato se mi zdi prav, da se varnosti posveča toliko pozornosti. In kje drugje začeti, kot pri najmlajših – pri tistih, ki se učijo svojih prvih korakov na smučeh. Če jim bomo varnost znali predstavit na nek zabaven, primeren način, bodo v svojih bolj 'močnih' športnih letih znali pazit na svojo lastno varnost in tudi varnost drugih," je dejala dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije.To je sporočila Maja Ciperle Adlešič, predstavnica policije za odnose z javnostmi. (konec)