09.05.2024 ob 08:37
Deli članek
Dan zmage in dan Evrope

Dan zmage/Foto FoNet/YV

Ljubljana (MORELt) - Dan zmage nad fašizmom danes obeležujemo v spomin na 9. maj 1945, ko se je z brezpogojno kapitulacijo Nemčije končala druga svetovna vojna v Evropi, 9. maj pa praznujemo od leta 1950. in kot Dan Evrope.

Na današnji dan pred 79 leti se je z brezpogojno kapitulacijo Nemčije končala druga svetovna vojna, ki sta jo v Berlinu podpisala nemški feldmaršal Wilhelm Keitel, v imenu zmagovalne strani pa sovjetski maršal Georgij Žukov in general Arthur Tedder kot predstavnik zahodnih zaveznikov. To je bil formalni konec druge svetovne vojne, vendar so se nemške čete še nekaj dni upirale in vojna v Jugoslaviji je trajala do 15. maja.

V Evropi 9. maj praznujemo tudi kot dan Evrope v spomin na objavo izjave, da je na ta dan leta 1950 francoski zunanji minister Robert Schuman pozval k vzpostavitvi novega reda med evropskimi državami, nakar je bila ustanovlkjena Evropska komisija za premog in jeklo. Iz te komisije je nastala Evropska gospodarska skupnost, leta 1991 pa je bila v Maastrichtu razglašena Evropska unija.