23.06.2024 ob 18:03
Deli članek
Dražja vstopnica na Eifflov stolp v Parizu

Pariz (MOREL/FoNet) - Vstopnice za obisk Eifflovega stolpa so se podražile za 20 odstotkov, da bi nadomestili ogromne stroške vzdrževanja, podražitev pa je sledila le nekaj tednov pred odprtjem olimpijskih iger in po mesecih napetosti med podjetjem, ki upravlja "jekleno damo" in mestnimi oblastmi Pariza o prihodkih, ki jih ustvarja simbol mesta luči.

Eifflov stolp je eden izmed 10 najbolj obiskanih spomenikov na svetu, dviga se 330 metrov nad pariškim obzorjem, stroški njegovega vzdrževanja pa zdaj "dosegajo primerljive vrhove", je poročala televizijska mreža France 24.

Da bi kos temu bremenu, so povišali cene, tako da morajo odrasli za opazovanje francoske prestolnice z vrha "jeklene dame" zdaj odšteti več kot 35 evrov, kar je 20-odstotna podražitev v primerjavi s prejšnjo vstopnico. ki je stala 29,10 eur.

Z izkupičkom od zvišanja cen vseh vstopnic javno podjetje, ki upravlja Eifflov stolp, SETE (Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel), upa, da bo ponovno uravnotežilo svojo bilanco stanja, potem ko so ga prizadelo daljša zaprtje stolpa med  epidemijo Covid-19. in delovnega spora, zaradi katerega so februarja začasno zaprli stolp, je poročala televizijska mreža France 24.

Turisti, ki so upali, da bodo Eifflov stolp obiskali med 19. in 24. februarjem, so bili razočarani, saj je bil zaradi stavke zaprt. Nekaj ​​dni prej sta dva sindikata pri stolpu napovedala, da bosta ustavila dela in zahtevala "trajnostni in realistični ekonomski model" za stolp.

Eifflov stolp ni izgubil svoje privlačnosti kot turistična atrakcija, leta 2023 ga je obiskalo okoli 6,3 milijona obiskovalcev, kar je največ po letu 2015, je dodala televizijska mreža France 24. (konec)