01.07.2024 ob 16:00
Deli članek
Gramatik Portorožu podaril festival!

občinstvo je bilo navdušeno/ foto Jaka Ivančič

Piran (MOREL)-  Vstop v mesec julij so sinoči na portoroški plaži praznovali z enodnevnim festivalom Portorose in July, ki je nastal na pobudo svetovno znanega producenta Gramatika. ‘Otrok Portoroža’ kot si pravi tudi sam, je skupaj z županom Andrejem Koreniko ter ekipo Avditorija Portorož uresničil dolgoletno željo po festivalu s svetovno produkcijo, pod zvezdami in na domači plaži.

Centralna plaža v Portorožu se je v nedeljo, 30. junija, spremenila v festivalsko prizorišče. Že ob 17. uri je prisotne ogreval Brale, nato je taktirko za mešalno mizo prevzel Gisaza. Ko je poletna vročina začela popuščati, je na oder stopil Benjamin Shock s številnimi lokalnimi gosti. Tako sta med drugim z odra občinstvo glasbeno nagovorila Drill in Masayah, za piko na i pa je poskrbel še Denis Beganović. Vzdušje so v popolne festivalske vibracije zavili Teo Collori & Momento Cigano, ki so se na dan dogodka vrnili s krajše evropske turneje.

Vrste v občinstvu pa so se dodobra strnile, ko je na oder stopil Istran, Marko Purišić alias Baby Lasagna. Bučno aplavdiranje in ples sta pospremila tudi evrovizijsko uspešnico Rim Tim Tagi Dim. “V Portorožu se počutim domače, saj vseeno živim le nekaj kilometrov vstran. Je pa današnji nastop tako zame in mojo ekipo poseben izziv, ker je to naš prvi nastop v Sloveniji,” je povedal Baby Lasagna, ki je ob poslušanju Gramatikovega glasbenega opusa ugotovil, da pozna kar nekaj repertoarja in izrazil veselje, da je eden od izbranih gostov večera.

Ob 23. uri je na oder stopil Gramatik in poskrbel, da mu je občinstvo dobesedno jedlo iz roke. V dve uri trajajočem in žanrsko izredno razgibanem setu, ga je v živo na odru podpiral kitarski virtuoz STEHREO, a.k.a. Adam Stehr iz Philadelphie. Kot poseben dodatek pa je zazvenel tudi v preteklem tednu izdani song The Istrian Job, kjer sta se Gramatiku na odru pridružila Teo Collori na kitari in Matej Kužel na saksofonu.

Njegov nastop več kot odlično povzamejo besede prijatelja in glasbenega kolega Collorija, ki je povedal: “Današnji večer je zgodba nas Primorcev, ki prihajamo iz majhnih mest, kot so Piran, Portorož, Lucija. Mogoče je prodreti v svet in uspeti. Vsak od nas po svoji poti. In vedno, ko slišim Gramatika v živo, mi je jasno, zakaj je svetovna zvezda. To ni zajebancija, razmišlja o glasbi, aranžmajih, jasno mu je, kako doseči dobro vzdušje. On je manipulator čustev, pravi umetnik. Po občinstvu vidimo, da ga čutijo, mu sledijo. Preprosto zna!“ Festival Portorose in July, ki nosi naslov po istoimenski Gramatikovi uspešnici, je tako začetek nove zgodbe. Občinstvo je dogodek vsekakor pozdravilo z odobravanjem. To je sporočila Vesna Pinter Stojnić. (konec)