29.05.2023 ob 07:30
Deli članek
Izšle nove poštne znamke

Maribor (MOREL)-  Minuli  petek so izšle nove poštne znamke, s katerimi Pošta Slovenije obeležuje pomembne obletnice, prepoznavne osebnosti, dogodke, dosežke in podobno. V seriji znamk Obletnice bo hkrati izšlo pet znamk, posvečenih 140. obletnici rojstva slikarja, risarja, grafika in ilustratorja Hinka Smrekarja. Na znamkah, ki bodo izšle v petih malih polah s po 10 znamkami, bo predstavljeno njegovo delo Maškarada slovenskih likovnih umetnikov. Nominale teh znamk bodo A (oz. 0,69 EUR), B (oz. 0,88 EUR), 1,05 EUR, C (oz. 1,50  EUR)  in D (oz. 1,67 EUR).

Mesto Maribor bo od 23. do 29. julija 2023 gostilo Olimpijski festival evropske mladine – OFEM. Dogodek, ki bo v olimpijskem duhu povezal mlade športnike med 14. in 18. letom starosti, bomo obeležili tudi z izdajo priložnostne poštne znamke. Znamka bo izšla v mali poli s šestimi znamkami, njena nominala bo C.

Tematika letošnje serije znamk Europa je MIR – največja vrednota človeštva. Tudi letos bosta izšli dve znamki, vsaka v mali poli s po osmimi znamkami. Posebnost letošnje serije znamk Europa je, da lahko vsak poštni operater izda eno znamko z lastnim motivom, medtem ko bo motiv druge znamke enak v vseh državah in je bil izbran na natečaju, ki ga je organiziralo Združenje evropskih javnih poštnih operaterjev PostEurop. Zmagala je oblikovalska rešitev poštnega operaterja Luksemburga. Nominali teh znamk bosta C in D.

Slovenski etnografski muzej praznuje 100. obletnico ustanovitve. Častitljivi jubilej bo zaznamovan tudi s priložnostno poštno znamko, ki bo izšla v poli s 25 znamkami in z nominalo D.

Na znamki serije Prvi slovenski izumitelji s patenti predstavljamo Julija Nardina ter 100. obletnico njegovih izboljšav na področju relejev. Kot vse znamke te serije bo tudi ta izšla v bloku, njena nominala pa bo B. (konec)