23.05.2024 ob 15:55
Deli članek

Tacen (MOREL)- Poleg najboljših športnikov so na 2024 ECA I Feel Slovenia evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu žareli od ponosa tudi mladostniki, ki so sodelovali pri podelitvi medalj. Čeprav imajo Downov sindrom, so samostojno prišli do odra za zmagovalce in zaupano jim nalogo opravili brezhibno. Šest mladostnikov je na prizorišče evropskega prvenstva v Tacen prišlo v organizaciji Društva Downov sindrom Slovenije, katerega predstavnica Ana Svetičič nam je povedala, da so s seboj prinesli tudi darila za prejemnike medalj.

„Iz gline so sami naredili krožnike in jih okrasili, najboljšim jih bodo podelili skupaj z medaljami,“ je povedala pred zaključkom tekmovanj. Na podelitvi medalj so člani društva sodelovali tudi v nedeljo, zadnji dan prvenstva.Da oseba z diagnozo Downovega sindroma sodeluje na takšni prireditvi, se ji zdi zelo pomembno. „To je dokaz, kaj naši mladostniki zmorejo. Da ni neke stigme, česa otroci z Downovim sindromom ne zmorejo. Marsikaj lahko zmorejo, če imajo le primerno podporo,“ je poudarila.

Nekateri člani društva so že sodelovali tudi na drugih prireditvah, da je res vse teklo gladko, pa so pred uradno podelitvijo medalj pripravili generalko. „Kakšnih posebnih priprav nismo imeli, sem jim pa pojasnila osnovna pravila - da smo vsi tiho, da sledimo eden drugemu, da stojimo pri miru,“ je naštela Ana Svetičič.V akcijo se je vključil, kdor je želel, nikogar niso prepričevali k sodelovanju. Toda odločitev zagotovo ni bila težka. Nenazadnje se mnogi tudi sami ukvarjajo s športom, športna tekmovanja gledajo na televiziji, tudi kajak jim ni tuj.

Je pa sodelovanje nekoga z Downovim sindromom na takšni prireditvi po njenih besedah tudi preizkušnja za starše. „Nekateri starši hote ali pa nehote težko spustijo svojega odraslega otroka izpod svojega okrilja,“ je še povedala Ana Svetičič. Tokrat so zanje določili posebna pravila, in sicer so morali počakati na tribunah, medtem ko je njihov otrok samostojno šel do prejemnikov medalj. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)