17.05.2024 ob 11:30
Deli članek
Navdih za spremembe: podnebni ukrepi ujeti skozi fotografski objektiv

Ljubljana (MOREL)– V času, ko se soočamo z vse bolj očitnimi posledicami podnebnih sprememb, je nujno, da združimo moči in ukrepamo. Podnebni ukrepi niso več zgolj zaželeni, temveč nujni za ohranjanje našega planeta za prihodnje generacije. Pomembno je, da se zavedamo podnebnih sprememb in njihovega vpliva ter ukrepamo na različnih področjih poklicnega in zasebnega življenja. Ker je lahko prav vsak izmed nas navdih in spodbujevalec sprememb za bolj zeleno prihodnost Evrope, se v sklopu gibanja Evropski podnebni pakt pričenja fotografski natečaj, ki daje priložnost, da zdaj svoje podnebne ukrepe delite tudi z drugimi. Na natečaju, ki poteka tudi v Sloveniji, lahko sodelujete do 28. junija 2024. Kar deset nagrajencev si bo po zaključku natečaja prislužilo različne nagrade.

Podnebni pakt Evropske unije vabi vse prebivalce Evrope, da se pridružijo fotografskemu natečaju in javnosti pokažejo podnebne ukrepe v svoji okolici. Fotografije podnebnih ukrepov je potrebno opremiti z razlago in oddati do petka, 28. junija 2024, do 12.00 po srednjeevropskem času, na povezavi. Razlaga mora vključevati odgovore na vprašanja »Kateri podnebni ukrep izvajate ali pa ste ga opazili v svojem domu, skupnosti ali mestu?« in »Zakaj ste na ta ukrep še posebej ponosni oziroma zakaj vas navdušuje?«

Natečaj poteka v kategoriji podnebnih ukrepov doma, v skupnosti in mestu, njegov namen pa je osvetliti lokalne podnebne ukrepe, okrepiti ozaveščenost in spodbuditi spremembe po vsej Evropski uniji.S fotografiranjem podnebnih ukrepov v svojem domu, skupnosti ali mestu lahko navdihnite tudi druge in tako prispevate k pomembnim spremembam za okolje. Vaša fotografija lahko spodbudi pogovore in spremembe ter vpliva na odločevalce. Obenem pa ste lahko eden izmed desetih zmagovalcev (3 na kategorijo + 1 izbran z javnim glasovanjem), ki bodo prejeli povabilo na letni dogodek podnebnega pakta v Bruslju leta 2025 s kritjem potnih stroškov in stroškov nastanitve, predstavitev vaših fotografij na digitalnih platformah podnebnega pakta in na fizični razstavi med dogodkom ter digitalno potrdilo.

Štirje glavni zmagovalci pa bodo prejeli tudi posebno medijsko kampanjo, ki bo predstavila njihovo pot do podnebnih ukrepov. Podnebni pakt, ki ga je Evropska komisija uvedla v okviru evropskega zelenega dogovora in je bil predstavljen decembra 2019, povezuje posameznike, skupnosti in organizacije v boju proti podnebnim spremembam in prilagajanju njihovim posledicam. Eno glavnih sporočil pakta je, da lahko prav vsak izmed nas stori nekaj v svojem vsakdanu in zmanjša negativne učinke na okolje ter stopi na pot bolj trajnostnega življenja.

V okviru evropskega gibanja so se zadnja leta izvajale raznolike aktivnosti in pobude, ki so sledile osrednjemu cilju podnebnega pakta – povečati ozaveščenost o podnebnih vprašanjih in ukrepih EU, povezati državljane in organizacije, ki delujejo na področju podnebja, ter jim pomagati, da se učijo drug od drugega. Tudi letos bodo različne organizacije iz Slovenije, slovenski ambasadorji podnebnega pakta, mladi in številni drugi ozaveščali o podnebnem paktu in vabili k sodelovanju na fotografskem natečaju. Sodelujte tudi vi!