23.05.2023 ob 10:33
Deli članek
Paviljon s sloganom

Zvezna ministrica za gradbeništvo Klara Geywitz in skupina kustosov ARCH+ sta odprli nemški paviljon 18. arhitekturnega bienala v Benetkah. (Foto: Paul Bröse)

Wolfsburg/Benetke (MOREL)- V Benetkah se je v soboto začel 18. mednarodni arhitekturni bienale. Koncern Volkswagen je partner skupine kustosov nemškega paviljona in podpira njegov koncept "Open for Maintenance" ("Zaradi vzdrže­valnih del odprto"), ki posebno pozornost namenja trajnostnim pristopom za gradbene projekte in urbanizem. Na predvečer otvoritve so bili prvič povabljeni predstavniki beneških lokalnih in socialnih pobud, da si skupaj z umetniki in strokovnjaki v okviru velikega festivala soseske izmenjajo izkušnje. Zvezna ministrica za gradbeništvo Klara Geywitz je navzoče pozdravila v imenu javnega naročnika nemškega paviljona. Že marca so z ID. Buzz Cargom trajnostno prepeljali material od Leipziga do Benetk.

V okviru naslova "Laboratorij prihodnosti", ki ga je izbrala kustosinja letošnjega bienala Lesley Lokko, ustvarjalci nemškega prispevka pojem "laboratorij" razumejo več­plastno: tudi kot dejansko delavnico. Nemški paviljon se spreminja v prostor vsakodnevne prakse skupnosti in je usmerjen k lokalnim potrebam. S to mislijo so se 19. maja v okviru velikega festivala soseske prvič srečali Benečani in Benečanke, umetnice in umetniki ter predstavniki beneških pobud. Cilj je bila razprava o usklajevanju trajnostnih življenjskih prostorov in uporabi virov ter medsebojno povezovanje lokalnih in socialnih pobud ter strokovnjakov in strokovnjakinj. V okviru mednarodnega kulturnega udejstvovanja je koncern Volkswagen partner nemškega prispevka na bienalu in festivala soseske.

Benita von Maltzahn, vodja sektorja Global Cultural Engagement pri koncernu Volkswagen, je povedala: "Potrebujemo prostore za življenje, za delo in predvsem za iskanje idej. Ena največjih nalog današnjega časa je, da na novo koncipiramo oblikovanje teh prostorov, pri čemer kot glavno prednostno nalogo obravnavamo trajnostno uporabo virov. Zelo nas veseli, da lahko skupino kustosov nemškega paviljona podpremo, ko bodo to temo odprli za umetniško-kreativno obravnavo, v katero bo vključeno širše občinstvo."

Skupina kustosov nemškega paviljona je o svojem pristopu povedala: "Če želimo gradbeništvo prilagoditi ciljem trajnostne preobrazbe, je treba ne le spremeniti gospodarsko, finančno in (gradbeno)pravno okolje, temveč tudi ljudi opolnomočiti, da bodo svoje življenjske prostore oblikovali v skladu z družbeno in ekološko trajnostnimi načeli. Prav zato nemški prispevek na arhitekturnem bienalu 2023 vključuje vprašanja in poti do rešitev beneške civilne družbe ter v ospredje postavlja ukrepanje. Podpora koncerna Volkswagen nam omogoča, da na kraju samem opravimo potrebno mreženje, ki bo pustilo sledi onkraj meja bienala."

To je sporočila Sabrina Pečelin iz Porsche Slovenija. (konec)