06.03.2023 ob 17:12
Deli članek
Pozdrav pomladi - Gregorčki 2023

Ljubljana (MOREL) - Staroljubljanski zavod za kulturo 28. leto zapored pripravlja otroško prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki 2023. Kot je običaj, bo prireditev potekala na predvečer gregorjevega, v soboto, 11. marca, od 13. do 20. ure na nabrežju Gradaščice na Eipprovi ulici v Trnovem v Ljubljani.

Pozdrav pomladi - »Gregorčki« je prireditev, s katero se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad začenja na dan svetega Gregorja, 12. marca. Tako v Ljubljani na predvečer gregorjevega, 11. marca, otroci po Gradaščici spuščajo različno oblikovane ladjice s svečkami, ki jih imenujemo »barčice svetega Gregorja« ali »gregorčki«. Pozdrav Pomladi – Gregorčki vedno privabi številne Ljubljančane in turiste, ki se prireditve lahko udeležujejo povsem brezplačno. Gregorjevo je tudi praznik zaljubljencev, katerega korenine segajo veliko dlje v preteklost od »uvoženega« valentinovega, saj se po ljudskem izročilu na ta dan “ptički ženijo“.

Namen prireditve je med drugim tudi oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Prizorišče dogodka (obrežje Gradaščice in Trnovski most), čarobni in slikoviti lokaciji Gregorčkov, sta bili namreč kot del arhitekturne dediščine Jožeta Plečnika, lansko leto dodani na Unescov seznam kulturne dediščine.

Letos so močno popestrili program. Poleg likovnih vsebin pripravljamo razširjen glasbeni program; ta bo vključeval nastop učencev Glasbene šole KGBL ter dosegel vrh s sklepnim koncertom navihanega Adija Smolarja. Prisrčno vabljeni tudi na posebne ekološko naravnane izobraževalne delavnice ter celo romantičen kulinarično-trgovski kotiček.