28.11.2023 ob 12:00
Deli članek
So razlog za večjo porabo izredna izplačila ob koncu leta?

Ljubljana (MOREL)-  Konec leta so središča večjih mest v znamenju prazničnih luči, ognjemetov, božičnih sejmov s stojnicami in prazničnega programa. Za domače obiskovalce je še posebej privlačna prestolnica Ljubljana, kjer je število prihodov domačih turistov z vsaj eno prenočitvijo v lanskem decembru za 50,3 % višje od povprečja mesecev tega leta. V primerjavi s povprečjem celotnega leta so izrazito povečanje števila prihodov domačih turistov z vsaj eno prenočitvijo zaznali še v Mariboru (24,0 %), Kranju (19,3%) in Kranjski Gori (17,0 %).  
Decembrske dneve si popestrimo tudi z obiskom gostinskih obratov; toliko kot v decembru ne zapravimo tam v nobenem drugem mesecu. Prihodki od prodaje v dejavnosti strežba jedi in pijač so bili decembra lani za 9,5 % višji od povprečnih mesečnih prihodkov v tem letu. V primerjavi z decembrom leto prej so bili večji za kar 42,6 %. Pri tem je treba upoštevati tudi inflacijo. Cene gostinskih storitev so bile namreč za 11,3 % višje kot leto prej.
Nekaterim bodo decembrske praznične nakupe in praznovanje verjetno olajšale višje plače za november, navadno zaradi višjih izrednih izplačil (13. plač in božičnic), izplačanih s plačo v decembru.
Izredno izplačilo je s plačo za november 2022 prejelo 23,4 % od vseh zaposlenih oseb, ki so prejele plačo. To je bilo za 1,5 odstotne točke manj kot za isti mesec leto prej in za 1,9 odstotne točke več kot za november 2020. Povprečno izredno izplačilo za november 2022 je znašalo 929 EUR bruto. To so sporočili iz SURS. (konec)