12.05.2023 ob 22:02
Deli članek
Solidarnost ne pozna starostnih omejitev

 

Celje (MOREL)- Otroci so po vsej Sloveniji zbirali zamaške za društvo Vesele nogice. Pokazali so svojo solidarnost do drugih, združili moči in polnili Zamaškonjame, ki bodo članom društva obogatili prihodnost. Zamaškonjami so kreativni zbiralniki plastičnih pokrovčkov, ki so jih otroci oblikovali po svoji domišljiji. K projektu je podjetje Acron povabilo vrtce ter osnovne in srednje šole, da bi izdelali zbiralnike z namenom spodbujanja domišljije, inovativnosti in otroške igre, ki otroke ne povezuje le z igro, temveč tudi s skupnim ciljem pomagati drugim. Namreč, plastične pokrovčke niso zbirali le zaradi varovanja okolja, prejelo jih je društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice.

Ravnateljica zmagovalnega zavoda Mateja Obrezje povedala, da v Vrtcu Zarja pomenu solidarnosti in dobrodelnosti namenjajo veliko pozornosti skozi celotno šolsko leto in zato je bila priložnost aktivnega sodelovanja pri tovrstnem projektu več kot dobrodošla. Dodala je, da se v svetu, ki nas trenutno obdaja, tudi v vrtcu srečujejo s problematiko materialistično usmerjene družbe, ki otrokom v predšolskem obdobju ni v pomoč pri odraščanju v odgovorne osebe. Ravno iz tega razloga, kot pravi, je njihova družbena dolžnost, da tovrstne vsebine, največkrat v povezavi z okoljsko problematiko, vnašajo v redno vzgojno delo, saj moramo ozavestiti mišljenje, da bodo to generacije, ki bodo nekoč krojile našo skupno prihodnost.

»Tako velike količine zbranih zamaškov res nismo pričakovali. Hvaležni smo za prav vsak zbran zamašek, saj nam sredstva, ki jih pridobimo na takšen način, omogočajo financiranje naših programov pomoči družinam otrok, mladostnikov in odraslih oseb s posebnimi potrebami,« je povedala Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice. Prejšnje leto, ko je projekt stekel prvič, se je na natečaj prijavilo več kot 180 mentorjev iz več kot 140 šol in vrtcev. Letos se je število več kot podvojilo, saj je sodelovalo 400 mentorjev iz šol in vrtcev, prejeli so fotografije 300 Zamaškonjamov, skupno pa je v projektu sodelovalo okoli osem tisoč otrok.

Lansko leto je OŠ Žiri zbrala 400 kg zamaškov, letos je prvo mesto zasedel Vrtec Zarja Celje s 300 kg zamaškov, medtem ko se je med prvimi petimi že drugo leto pojavila OŠ Muta, kjer jim je letos uspelo zbrati kar 20 kg več zamaškov kot prejšnje leto. Skupaj so Zamaškonjami letos pojedli več kot 10 ton plastike, kjer je spodnjih pet zavodov zbralo največjo količino pokrovčkov za dober namen:

  • 1. mesto in 300 kg pokrovčkov je zbral VRTEC ZARJA CELJE,
  • 2. mesto in 290 kg pokrovčkov je zbral VRTEC APAČE – STOGOVCI,
  • 3. mesto in 252 kg pokrovčkov je zbrala OŠ FRANCETA BEVKA TOLMIN,
  • 4. mesto in 219 kg pokrovčkov je zbral VRTEC PRI OŠ FARA,
  • 5. mesto in 214 kg pokrovčkov je zbrala OŠ MUTA.

»Zbiranje zamaškov je bila za otroke zelo zanimiva dejavnost, saj so se  skozi njo ponovno učili o pomembnosti recikliranja in ohranjanja našega skupnega naravnega okolja. Poleg tega smo s pomočjo sodelovanja v natečaju spodbudili razvoj otrokove socialne zavesti, empatičnosti, saj so se zavedali, da zbirajo zamaške za dober namen in pomagajo ljudem, ki potrebujejo njihovo pomoč. Otroci pri tovrstnih aktivnostih zelo radi sodelujejo, prav gotovo pa ni zanemarljiv tudi vpliv le teh na strokovno rast vzgojiteljev, kar se meni kot ravnateljici zdi izrednega pomena. Delati drug z drugim oziroma drug za drugega, je smisel našega poslanstva,« sporoča Mateja Obrez, ravnateljica zavoda Vrtec Zarja. (konec)