27.03.2024 ob 17:50
Deli članek

Celje (MOREL) – Na Šolskem centru Celje je danes potekala javna predstavitev raziskovalnih nalog dijakov celjskih srednjih šol, ki so nastale v šolskem letu 2024/2023 v okviru projekta Mladi za Celje. 124 dijakov z 41 mentorji je strokovnim komisijam predstavilo 53 raziskovalnih nalog.

V strokovnih komisijah, ki so ocenjevale raziskovalne naloge, sodeluje blizu petdeset strokovnjakov z različnih področij. Dijaki so raziskovali na 17 različnih področij.

Mlade dijake raziskovalce je danes nagovorila podžupanja Saša Kundih, jim čestitala ter se zahvalila mentorjem in komisiji za opravljeno delo, pa tudi šolam, da spodbujajo raziskovalni duh svojih dijakov.

V projektu sodelujejo vse osnovne šole iz Mestne občine Celje ter I. gimnazija v Celju, Gimnazija Celje – Center, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo ter Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja.

Ponosni smo na bogato tradicijo raziskovanja v Mestni občini Celje. Gre za projekt z najdaljšo, več kot štiridesetletno tradicijo načrtnega dela z mladimi na področju znanosti in razvoja v Sloveniji. Ideja o usklajenih aktivnostih, s katerimi so med mladimi poglobili zanimanje za znanost in tehnologijo, se je v Celju rodila v začetku šestdesetih. Iz te zamisli se je kasneje razvilo gibanje Znanost mladini. Svoje inovacije so mladi Celjani predstavljali že na srečanjih “Inovator Celja”. Od leta 1978 dalje pa je poseben odbor Občinske raziskovalne skupnosti organiziral, povezoval in koordiniral raziskovalno delo mladih na nivoju celjske občine.

Mladinsko raziskovalno delo je v 46-ih letih preraslo tudi v pravo medgeneracijsko gibanje, saj je lep in vzoren primer produktivnega sodelovanja med učenci, učitelji in člani komisij. To je sporočila Alja Tihle iz kabineta celjskega župana. (konec)