20.09.2023 ob 10:37
Deli članek
Število uporabnikov mobilnega omrežja vztrajno raste

Ljubljana (MOREL)- V 2. letošnjem četrtletju sta se nadaljevala naraščanje števila uporabnikov mobilnega omrežja ter zmanjševanje števila odhodnih klicev in sporočil. Tudi količina telefonskega prometa je upadla. Ob koncu 2. četrtletja letos je bilo v Sloveniji okoli 2.700.000 uporabnikov mobilnega omrežja. Na letni ravni se je njihovo število dvignilo za 2 %. Rast je bila največja pri poslovnih naročnikih, in sicer 4-odstotna.
Skupno je bilo iz slovenskih mobilnih omrežij zaznanih več kot 478 milijonov odhodnih telefonskih klicev. To je bilo za 3 % manj kot v istem četrtletju leto prej. Iz slovenskih mobilnih omrežij je bilo izmerjenih skupno skoraj 21 milijonov ur odhodnega prometa oz. za 3 % manj kot v lanskem 2. četrtletju. Enako velja za domači promet, mednarodni je upadel za 7 %.
Uporabniki so poslali več kot 522 milijonov SMS-sporočil oz. za desetino manj kot v istem četrtletju lani in več kot 30 milijonov MMS-sporočil ali za 1 % manj kot leto prej. 
Prek mobilnega omrežja je bilo prenesenih več kot 105 milijonov gigabajtov podatkov, kar je največ doslej. Uporabniki so prenesli za 44 % več podatkov kot v lanskem 2. četrtletju. To so sporočili iz SURS. (konec)