Carigrad (MOREL/FoNet) - Agencija za razvoj turizma Turčije je danes razglasila svetovni dan baklave, ki bo 17. novembra in na degustacijo povabil vse, ki se bodo te dni odločili obiskati Turčijo. Izdelava baklave je bila izpopolnjena v cesarskih kuhinjah Otomanskega cesarstva, tako da je postala svetovno znana razkošna sladica prefinjenega okusa. Pripravljali bi jo samo kuharski mojstri, posebej usposobljeni za pripravo baklave, še posebej ob velikih praznovanjih in pomembnih praznikih, je opozarila agencija v sporočilu.
Odvisno od regije, kjer je narejena, je baklava polnjena z zdrobljenimi pistacijami, orehi ali lešniki. Tako ima Gaziantep baklava pistacijev nadev, v črnomorski regiji uporabljajo lešnike, ta tradicionalna sladica, polnjena z orehi, je priljubljena v osrednji Anatoliji, medtem ko je v Trakiji baklava polnjena z mandlji ali sezamovim prelivom.
Leta 2013 je Evropska komisija Gaziantep baklavi podelila status zaščitene označbe porekla, s čimer je postala prvi turški izdelek, registriran na njihovem seznamu, mestna kuhinja pa je pred tem vstopila v Unescovo mrežo kreativnih mest v gastronomiji, piše v izjavi.
Druge vrste baklave se po načinu rezanja in sestavinah različno poimenujejo, tako obstajajo "havuch dilimi baklava" - s korenčkom, "midye baklava" - v obliki školjke in "bulbul juvasi" - baklava v oblika slavčkovega gnezda.
Ko gre za sestavine, je "sutlu nurije" narejen z mlekom namesto iz šerbeta, "pistacijeva sarma" in "jeviz sarma" imata v primerjavi s prvotno baklavo ogromno oreščkov, za "sušeno" baklavo pa je značilno manj šerbeta, agencija pojasnjuje v izjavi za razvoj turizma v Turčiji (konec).