21.03.2024 ob 19:13
Deli članek
V Celju osrednja slovenska prireditev ob mednarodnem dnevu gozdov

Celje (MOREL) – S prireditvijo »Gozdovanje pomladi« so v pečovniškem Mestnem gozdu gostili osrednjo slovensko prireditev ob mednarodnem dnevu gozdov. Ob tej priložnosti sta bili v Mestnem gozdu uradno odprti novi tematski poti - Pot velikank in Zgodovinski gozd. Na današnji slovesnosti je bila Pečovnika duglazija, ponos mestnega gozda, razglašena za najvišje izmerjeno drevo v Sloveniji.

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je v nagovoru na slovesnosti med drugim povedal: »Javno območje Mestnega gozda na južnem obrobju Celja, ki se razteza na dobrih sto hektarjih površin, predstavlja za mesto veliko bogastvo in vrednoto. Z dobro ohranjenimi in vzdrževanimi drevesnimi vrstami ter omrežjem 12 urejenih gozdnih poti v dolžini 14 kilometrov, je mestni gozd oaza miru in sprostitve za vse generacije prebivalcev Celja in obiskovalcev mesta.«

Na slovesnosti so uradno odprli novi tematski poti v mestnem gozdu, ki bosta še obogatili ponudbo raznolikih možnosti za sprostitev in spoznavanje gozdnega ekosistema. Vsebinsko ju je zasnoval celjski gozdar mag. Robert Hostnik iz območne enota Zavoda za gozdove Slovenije.

Pot velikank se začne v dolini Pečovnika ob odcepu planinske poti proti Vipoti in je dolga 1200 metrov. Obiskovalce vodi med velikimi duglazijami, ki so najvišja drevesa v Sloveniji, saj dosegajo skoraj dvakratno povprečno višino dreves evropskih gozdov in se pnejo celo višje od 60 metrov. Med njimi raste dobrih 140 let stara Pečovniška duglazija, po natančnih meritvah gozdarskih strokovnjakov je leta 2021 v višino merila kar 67,02 metra. Od danes je uradno najvišje izmerjeno drevo in obenem najvišje živeče bitje v Sloveniji. Njen obseg debla na višini 1,3 m od tal je 470 cm, premer 150 cm, ocenjen volumen pa 27 m3 lesa.

Ob prehodu ceste na Celjsko kočo se na Pot velikank navezuje še druga nova tematska pot – Zgodovinski gozd. Na predstavitvenih tablicah ob poti, ki je dolga 2900 metrov, in se zaključi pri Celjski koči, so s kratkimi zgodbami predstavljene zanimivosti bogate zgodovine mestnega gozda ter njegovo današnje stanje in značilnosti.

Prireditev so pripravili Zavod za gozdove Slovenije – območna enota Celje in Mestna občina Celje v sodelovanju z Javnim podjetjem Zelenice. To je sporočila Alja Tihle, služba za odnose z javnostmi in promocijo v kabinetu celjskega župana.(konec)