18.04.2024 ob 17:21
Deli članek

Celje (MOREL) – V svetu, ki se hitro spreminja, je branje ostalo neprecenljivo bogastvo, ki nas povezuje s preteklostjo, razkriva svetove izven našega vsakdana in nas spodbuja k razmišljanju ter raziskovanju. Na Mestni občini Celje, ki se ponaša tudi z nazivom Branju prijazna občina, verjamejo v moč branja, zato skozi vse leto skupaj z osrednjo knjižnico Celje pripravljajo številne dogodke in projekte, namenjene spodbujanju bralne kulture. Eden takšnih je tudi projekt Knjigobežnice, jeseni pa bodo manjšo knjižnico vzpostavili še v največji drevesni hiški v Sloveniji.

Knjigobežnice so majhne knjižne izmenjevalnice, kjer so knjige dostopne vsem. Občanke in občani, seveda pa tudi ostali obiskovalci Celja, jih lahko najdejo v vseh mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Skupno jih je v Celju že 19, postavili pa smo jih v sodelovanju s Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega centra Celje, ki je izdelala hiške za knjige, ter Osrednjo knjižnico Celje, ki skupaj z njihovimi sodelavci v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih redno skrbi, da so Knjigobežnice dobro založene.

V letošnjem letu načrtujejo postavitev dodatnih Knjigobežnic, predvsem na lokacijah, ki jih občanke in občani obiskujejo z željo po aktivnemu preživljanju prostega časa – na Šmartinskem jezeru, pri Almini hiši v Pečovniku in na letnem bazenu.

Manjši knjižnici nameravajo v jesenskih mesecih vzpostaviti tudi v Drevesni hiški v Mestnem gozdu in na Celjski koči, Osrednja knjižnica Celje pa ju bo založila z literaturo na temo narave, gozda in drugih zelenih tem. S tem se Mestna občina Celje pridružuje projektu Gozdne knjižnice, ki ga ob letošnjem svetovnem dnevu turizma (27. september) razpisuje Turistična zveza Slovenije.

S temi aktivnostmi prispevamo k večji popularizaciji branja in dvigu bralne pismenosti, čemur je namenjen tudi svetovni dan knjige in avtorskih pravic, ki ga vsako leto praznujemo 23. aprila.

V prihodnjem tednu tako skupaj z Osrednjo knjižnico Celje pripravljajo niz dogodkov, s katerimi bodo obeležili dan, ko praznuje knjiga in vsi bralci tega sveta.

Dogodki:

  • 22. april (ob 17. uri):  Študijska čitalnica (v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje) Elda - notranji naboj. Pogovor in predstavitev knjige ene največjih pevk zlate dobe slovenske popevke Elde Viler
  • Od 22. do 26. aprila (med 9. in 12. uro): Knjižnica pri Mišku Knjižku, Vaje v rasti: čudežna moč knjižnih serij, Bralno popotovanje in literarna srečanja za predšolske in šolske otroke I., II., in III. triletja
  • 23. april:  Nagradni kviz za vse obiskovalce knjižnice
  • 24. april (ob 17. uri): Knjižnica pri Mišku Knjižku, Pravljične dogodivščine

Zato vabijo, da se jim pridružite. Naj bo branje vir navdiha za nove pustolovščine ter spoznanja. To je sporočil Alen Obrez, služba za odnose z javnostmi in promocijo mestne občine Celje. (konec)