26.06.2024 ob 00:01
Deli članek
V skupinem seštevku slavil Madžar Szabolcs Garab

Zmagovalna trojka

Murska Sobota (MOREL) – S podelitvijo odličij na slovesnosti na Gradu Murska Sobota se je danes zaključilo slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. V skupni mednarodni konkurenci je med 16 piloti iz šestih držav zmagal Szabolcs Garab iz Madžarske. Najboljši slovenski predstavnik in s tem novi državni prvak je postal Jernej Bojanovič iz balonarskega društva Uranos, ki se je zasedel skupno drugo mesto. Atraktivni šport je v Prekmurje privabil številne gledalce od blizu in daleč, ki so štiri tekmovalne dni lahko uživali v pogledih na pisane balone nad prekmursko ravnico.

Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je potekalo v okolici Murske Sobote od 21. do 25. junija 2024. Piloti so tekmovali štiri dni, vreme pa tokrat organizatorjem in tekmovalcem ni šlo čisto na roke, saj so morali dva poleta zaradi neugodnih vetrov in grozečih neviht odpovedati. Kljub vsemu so tekmovalci za točke opravili petnajst nalog.

Piloti iz Slovenije Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Italije in Španije so prikazali spretnosti v različnih nalogah, kot so obotavljajoči se valček, zemljo krast, ladjice potapljat …, tako da se je tudi širša javnost lahko seznanila, kako v resnici potekajo balonarska tekmovanja. Tekmovanje je bilo ves čas napeto, na koncu pa je v skupnem seštevku slavil Szabolcs Garab, ki je dosegel 10.507 točk. Drugi in s tem novi slovenski prvak je postal Jernej Bojanovič z 10.308 točkami, na tretje mesto pa se je uvrstil Vito Rome (10.216 točk), dosedanji državni prvak v poletih s toplozračnimi baloni. Na četrto mesto se je uvrstil Avstrijec Helmut Pöttler, za njim pa edina žensko predstavnica, Doris Mayerhofer iz Avstrije. Tretje mesto v Sloveniji je pripadlo Radošu Švaglju iz Balonarskega kluba Roto Balon klub, ki je v skupni razvrstitvi zasedel 11. mesto.

Slovenci so znova dokazali, da se v tem izjemno zanimivem in privlačnem športu lahko kosajo z najboljšimi. Rezultati so odlična popotnica za svetovno prvenstvo, ki bo septembra letos v Szegedu na Madžarskem. (konec)