08.06.2023 ob 21:59
Deli članek

Strunjan (MOREL)-  Občina Piran je skupaj s Centrom za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan (CUEV Strunjan), Športnim društvom (ŠD) Košarkarsko šolo Peter Vilfan in Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) danes uradno odprla igrišča v Strunjanu. Za investicijo v košarkarsko infrastrukturo je v minulih štirih letih zbiralo sredstva ŠD Košarkarska šola Peter Vilfan, ki je z lastnimi sredstvi in ob pomoči donatorjev zagotovilo približno 120.000,00 EUR Centru za usposabljanje Strunjan za investicijska dela na igrišču. Za izgradnjo podpornega zidu, namestitev reflektorjev in utrjevanja brežine v Strunjanu pa je piranska občina odštela 88.186,20 EUR.

Župan Občine Piran, ravnateljica CUEV Strunjan, predsednik ŠD Košarkarska šola Peter Vilfan in podpredsednik Košarkarske zveze Slovenije, so v Strunjanu pri Centru za usposabljanje Elvira Vatovec odprli prenovljeno športno igrišče, namenjeno igranju košarke in drugim športom z žogo. Sredstva za prenovo treh košarkarskih igrišč je v največji meri prispevalo ŠD Košarkarska šola Peter Vilfan s pomočjo donatorjev. Z zbranimi sredstvi so razširili plato igralnih površin, zamenjali igralno podlago in varovalno ograjo ter vse koše. Prenova je trajala približno 4 leta. Za naložbo je društvo zbralo približno 120.000 evrov.

V projekt je bil vključena tudi občina Piran, ki je na igriščih zamenjala reflektorje in igrišča dodatno zavarovala pred plazenjem tal. Zadnja dela, ki so predvidevala utrditev brežine z gradnjo podpornega zidu pod košarkarskimi igrišči in ureditev zemljine, so bila zaključena v maju, v začetku tega meseca pa je bila izpeljana še prenova obstoječih klopi, smetnjakov in drenaže na zgornjem delu igrišč, kamor bo voda odtekala in tako preprečevala nanos zemljine na igrišča. Podporni zidu ob košarkarskem igrišču dolžine 57,76 in višine 2 metra pa je izvedlo podjetje Grafist, nadzor nad izvedbenim delom pa podjetje Sin d.o.o..

»Investicija v to igrišče je za celotno skupnost še toliko bolj pomembna, ker daje zgled, kako je mogoče z mreženjem za dober namen učinkovito preseči miselnost, da se včasih pač ne da nič narediti. Vedno je mogoče narediti nekaj dobrega, če skupaj stopijo požrtvovalni posamezniki ter družbeno odgovorna podjetja in ustanove«, je povedal župan Andrej Korenika.

Na nedavno prenovljenih igriščih so se košarkarskih veščin učili številni košarkarski virtuozi, me drugimi tudi slovenski reprezentanti, kot so: Luka Dončič, Sani Bečirovič, Beno Udrih in Boštjan Nachbar. Igrišče je v 30. letih gostilo tudi številne otroke iz nekdanje Jugoslavije, Hrvaške, Italije, Rusije, Ukrajine, Danske, Latvije in Nemčije. Število udeležencev je v vseh letih skupaj krepko preseglo število 8000, kar je, ne samo za slovenske razmere, velik dosežek in priznanje za kakovostno usposabljanje novih generacij v tem priljubljenem športu.

Župan Andrej Korenika je ob tej priložnosti podaril žoge vsem piranskim osnovnim šolam, ki jih je priskrbelo ŠD Košarkarska šola Peter Vilfan. Žoge sta poleg župana podpisala tudi najboljši slovenski košarkar Luka Dončič ter predsednik košarkarske šole in nekdanji košarkar Peter Vilfan. Pester program s košarkarsko tekmo približno 50 otrok, varovank in varovancev Košarkarske šole Peter Vilfan, sta v zabavnem programu popestrila slovenski raper Trkaj in simpatična povezovalka Lara Pirc. to so sporočili iz piranske občine. (konec)