12.02.2024 ob 22:30
Deli članek
Vzdrževalna in obnovitvena dela na Ljubljanskem gradu

Ljubljana (MOREL) - Od  februarja do aprila bodo na Ljubljanskem gradu in tirni vzpenjači potekala obnovitvena in nujno potrebna dela: sanacija vstopnega mostu, vsebinska in tehnična posodobitev Virtualnega gradu, remont tirne vzpenjače in prenova Gostilne na Gradu.

Sanacija vstopnega mostu

Med 12. februarjem in predvidoma koncem aprila bo za obiskovalce zaprt glavni dostop do Ljubljanskega gradu – vstopni most. V sklopu investicijskega projekta (za katerega smo del sredstev pridobili na podlagi uspešne prijave na Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport RS) bomo sanirali železobetonske konstrukcije mostu, da bi mu zagotovili prvotno nosilnost. Nadomestna grajska vhoda na dvorišče bosta v času sanacije dva: prvi z grajskega parkirišča prek mostu nad obrambnim jarkom in skozi Peterokotni stolp, drugi pa skozi zgornjo postajo tirne vzpenjače; izhoda z dvorišča gradu sta v obratni smeri.

Vsebinska in tehnična posodobitev Virtualnega gradu

Med 12. februarjem in predvidoma 6. marcem se bosta odvili vsebinska in tehnična posodobitev Virtualnega gradu, ki bosta po zaključku del za obiskovalce pomenili boljšo uporabniško izkušnjo, saj bodo poleg zanimivega vpogleda v zgodovino Ljubljanskega gradu in Grajskega griča deležni tudi stereoskopskega načina predvajanja in dodatnih posebnih učinkov. Dosedanjo dvanajstminutno projekcijo si bo med prenovo mogoče ogledati na nadomestni lokaciji – v Zgornjem lapidariju. Projekcija bo na voljo v slovenskem jeziku z angleškimi podnapisi.

Remont tirne vzpenjače

Zaradi rednega posebnega pregleda, ki ga izvajamo skladno z zakonodajo, med 26. februarjem in predvidoma 17. marcem ne bo obratovala tirna vzpenjača. Redni pregled vzpenjače vključuje: revizijska dela na kabini in podvozju ter posodobitev krmiljenja naprave in komunikacijskih omar. V času remonta bo na relaciji Krekov trg–Ljubljanski grad–Krekov trg, med 9.00 in 19.00, vozil avtobus. Interval voženj bo na vsake pol ure, ob vikendih pa na 15 minut. Nakup enosmerne vozovnice za nadomestni avtobusni prevoz po enotni ceni 2,3 EUR bo pri blagajni spodnje postaje vzpenjače in v vstopnem paviljonu na Ljubljanskem gradu. Obiskovalci pa lahko do Ljubljanskega gradu, tako kot vse dni v letu, dostopajo po kateri izmed pešpoti iz mesta.

Obnova Gostilne na Gradu

Od 26. februarja do predvidoma začetka aprila bo zaradi obnovitvenih del za obiskovalce zaprta Gostilna na Gradu, katere najemnik je podjetje Jezeršek gostinstvo. Po prenovi bodo gostom za grajskimi zidovi ponudili še pestrejši nabor okusov in prijetnejša kulinarična doživetja. Obiskovalce prosijo za razumevanje, upoštevanje varnostnih navodil v bližini gradbišč in potrpežljivost. Le na ta način bodo lahko ponudili nove vsebine in programe ter zagotavljali varen obisk osrednje turistične točke. To je sporočila Janja Rozman, vodja odnosov z javnostmi, Ljubljanski grad. (konec)